Дачић прети оружаним сукобима на северу КиМ, а Србија неће помоћи тамошњим Србима (ВИДЕО)

dacic

ПРИШТИНА/БРИСЕЛ – Члан ткзв. централне изборне комисије Фљорјан Души изјавио је да је „секретаријат ЦИК дао упутство члановима комисије да је најбољи датум за одржавање поновних избора на три гласачка места у северном делу Митровице 17. новембар“.

„Ми смо прихватили њихово упутство и сматрамо да је секретаријат ЦИК на основу ваљане анализе и процене предложио 17. новембар као најбољи датум“, рекао је Души гостујући у емисији Инфо магазин на Телевизији Клан Косова.

Танјуг је претходно од извора блиског ткзв. централној изборној комисији сазнао да је у оквиру ЦИК постигнут договор да круги избора буде 17. новембра, што би требало да буде и потврђено на једном од наредних састанака комисије у Приштини.

У образложењу за такав договор речено је да ће до 17. новембра проћи две недеље од избора одржаних 3. новембра те да би, уколико се деси да је потребан и други круг избора за градоначелника у северној Косовској Митровици, тај круг могао да се одржи заједно са осталим општинама у којима градоначелник није изабран у првом кругу, односно 1. децембра.

У Бриселу је данас окончана најновија рунда дијалога Београда и Приштине на тему шиптарских избора на Косову и Метохији, а резултат је договор „о корацима за успешно оконачање изборног процеса“, понављање гласања само на три бирачка места у северној Косовској Митровици и очекивање да се поновно гласање одржи пре 1. децембра, за када је заказан други круг избора.

Састанак премијера Србије Ивице Дачића и вицепремијера Александра Вучића са злочинцем Хашимом Тачијем уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон почео је нешто после 14,00 часова, након што је Вучић стигао у Брисел, а до тада су Дачић и Тачи већ одржали одвојене разговоре са Ештоновом.

Посредница у дијалогу, висока представница ЕУ Кетрин Ештон саопштила је по завршетку трилатерланог састанка „учетворо“, да је уверена да ће бити остварен напредак у спровођењу остатка изборног процеса на Косову и додала да ће се детаљима тог процеса бавити власти у Приштини.
„Имали смо веома добар разговор и закључили смо да ће бити остварен добар напредак у спровођењу остатка изборог процеса. Наравно, детаљима тога бавиће се надлежне власти у Приштини“, рекла је Ештонова.

Премијер Дачић је оценио да су разговори били успешни и нагласио да је сада најважније да Срби на Косову у што већем броју изађу на поновљене шиптарске изборе у Косовској Митровици.

Ткзв. централна изборна комисија у Приштини поништила је изборне резултате на три бирачка места у Косовској Митровици.
„Ако остане одлука ткзв. ЦИК-а да се избори понове само на три места, а Срби из северне Митровице не изађу у довољном броју, имаћемо Албанца за градоначелника. То би изазвало конфликте, можда чак и оружане и у том случају Србија ту не би могла много да помогне“, рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Премијер је нагласио да је сада изузетно важно да на поновљене изборе, као и на други круг локалних избора заказан за 1. децембар, Срби изађу у што већем броју.

Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је после данашње рунде дијалога у Бриселу да ће избори бити поновљени на три изборна места у северном делу Косовске Митровице, и да би било добро да то буде пре 1. децембра.

Тачије новинарима казао да је одлуку о понављању избора на три бирачка места донела Централна изброна комисија Косова и да ту одлуку подржава Влада Косова.
„Централна изборна комисија има коначну реч, а моја влада подржава њихову одлуку“, рекао је Тачи новинарима.

Он је истакао да поновљене изборе у Митровици треба одржати што раније, а свакако пре другог круга локалних избора, на Косову, који су заказани за 1. децембар.
„Након другог круга, на целој територији Косова, укључујући и север, биће успостављене легалне и легитимне општинске власти“, изјавио је он, оцењујући да су данашњи разговори били успешни и да су протекли у конструктивној атмосфери.

Косово је организовањем ових избора прошло тест Европске уније, рекао је Тачи, подсетивши да је Бриселски споразум предвидео одржавање избора 3. новембра, а да ће други круг бити одржан 1. децембра.
„После тога ћемо имати изабране легитимне лидере“, рекао је Тачи.

Упитан да прокоментарише захтев који је из Београда дошао током нереда у северној Митровици, да се Србији дозволи да интервенисе како би се тамо успоставио ред, Тачи је рекао да тај захтев није схватио озбиљно.
„Србија више нема легитимитет да решава проблем на Косову, пошто их је стотинама година производила“, изјавио је Тачи, додајући да се сви проблем сада решавају уз помоћ међународне заједнице.
Косовски премијер је рекао да су данас експертске групе постигле договор о царинама који ће омогућити
да Приштина прикупља царинске дажбине и на северу Косова.

Дачић је, међутим, током свог обраћања новинарима то оповргао, рекавши да је данас само био потврђен ранији споразум о Интегрисаним прелазима (ИБМ).

Према Тачијевим речима, током данашње рунде дијалога било је речи и о питањима везаним за правосуђе и полицију, а обе стране потврдиле су решеност да наставе да се ангажују како би се проблеми решили.
Следећа, деветнаеста по реду рунда бриселског дијалога на политичком нивоу, биће одржана 5. децембра, након другог круга локалних избора на Косову.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изразила је данас, после састанка представника Београда и Приштине, уверење да ће бити остварен напредак у спровођењу остатка изборног процеса на Косову и додала да ће се детаљима тог процеса бавити власти у Приштини.

Ештон је изразила задовољство данашњим састанком у Бриселу с Дачићем и злочинцем Тачијем, којима се, како је рекла, прикључио и први потпредседник Владе Србије Вучић
„Имали смо веома добар разговор и закључили смо да ће бити остварен добар напредак у спровођењу остатка изборог процеса. Наравно, детаљима тога бавиће се надлежне власти у Приштини“, рекла је Ештонова.

Она је изразила задовољство тиме што је остварен напредак и додала да је тема разговора био и Бриселски споразум и наставак његове имплементације.

„Закључили смо да ће бити убрзан напредак како би се остварило све оно што желимо“, истакла је Ештон.

Висока представница ЕУ је, такође, изразила велико задовољство „посвећеношћу обојице премијера да обезбеде да тај задатак буде у потпуности спроведен“.

Танјуг / Срби на окуп