Завршен састанак у Бриселу, а да ли је неки договор пао?

Dacic-se-smeje-sa-Tacijem

БРИСЕЛ – У Бриселу је данас, после нешто више од два сата, завршен заједнички састанак премијера Србије Ивице Дачића и вицепремијера Александра Вучића са злочинцем Хашимом Тачијем уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Трилатерални састанак почео је нешто после 14,00 часова, након што је Вучић стигао у Брисел и придружио се учесницима дијалога. Дачић и злочинац Тачи дошли су у Брисел раније и имали одвојене разговоре са Ештоновом.

Раније је најављено да ће главна тема осамнаесте рунде бриселског дијалога бити локални збори који су 3. новембра одржани на Косову, а Тачи је по доласку у Брисел рекао да ће се разговарати и о питањима везаним за правосуђе и полицију.

Злочинац Тачи је уочи састанка са Ештоновом, на улазу у зграду Европске службе за спољне послове изјавио да ће са Дачићем разговарати о протеклим локалним изборима, које је оценио успешним, а инциденте – решеним.
„Наставићемо разговоре о нормализацији након успешно одржаних избора“, рекао је Тачи на улазу у зграду Европске службе за спољне послове, у којој је јутрос око 10.30 почео билатерални сусрет Дачића са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон.

Злочинац Тачи је оценио да су избори били тест који је Косово успешно положило, а инциденте на северу Косова је поменуо уз констатацију да је „тај проблем решен“. Он је рекао да ће данас бити речи и о правосуђу и полицији, који би, по ранијем договору, требало да функционишу у оквиру Заједнице српских општина.
„Лопта је у српском дворишту“, рекао је злочинац новинарима.

Маја Коцијанчич, портпаролка Ештонове рекла је да ће данашња рунда дијалога Београда и Приштине биће махом посвећена протеклим локалним изборима, али да ће бити речи и о наставку спровођења Бриселског споразума.
„Осим о изборима, разговараће се и о имплементацији споразума из априла, а ви знате да нам је имплементација на врху листе приоритета и да су сви наши напори усмерени су у том правцу“, рекла је Коцијанчич новинарима током дијалога у Бриселу.
„Договор се мора спровести до краја“, истакла је она и подсетила да су рокови за спровођење споразума одавно утврђени.

Портпаролка није хтела да коментарише синоћну одлуку ткзв. приштинске Централне изборне комисије о поништавању избора на три бирачка места, уз образложење да је Ештонова већ изнела свој став о изборима.

ТКЗВ. приштинска централна изборна комисија поништила је синоћ изборе на три места на северу Косова на којима је било инцидената и одлучила да се они понове.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП