У току разговор Дачића и Кетрин Ештон у Бриселу, стигао и Вучић

dacic vucic eston degen

Брисел – Шиптарски избори на Косову и Метохији кључна су тема разговора премијера и вицепремијера Ивице Дачића и Александра Вучића у Бриселу са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и злочинцем Хашимом Тачијем.

13.40 – Вицепремијер Александар Вучић се прикључио српској делегацији.

10.40 – Почео разговор Дачића и Кетрин Ештон.

У Бриселу је данас пре подне почела 17.рунда дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, која ће, према најавама, пре свега бити посвећена локалним изборима на Косову и Метохији.

Председник Владе Србије Ивица Дачић ушао је у зграду Европске службе за спољне послове око 10.30 сато и почео билатерални разговор са високом представницом Европске уније Кетрин Ештон, а очекује се долазак злочинца Хашима Тачија, који предводи приштинску делегацију.

Раније је најављено да ће се током дана делегацији Београда придружити први потпредседник владе Александар Вучић, који ће у Брисел доћи нешто касније.

Како је новинарима јуче рекла портпаролка Ештонове Маја Коцијанчић, ова рунда ће пре свега бити посвећена шиптарским изборима на Косову.

„Биће речи и о добрим и лошим стварима које су се догодиле током изборног процеса, као и о другом кругу који је заказан за 1. децембар“, најавила је Коцијанчић.

Такозвана приштинска централна изборна комисија поништила је синоћ изборе на три места на северу Косова на којима је било инцидената и одлучила да се они понове.

Дачић је јуче, после састанка са министром за трговину и европске послове краљевине Данске Ником Хекерупом, изјавио да је Србија учинила све што је било у њеној моћи да утиче на то да Срби учествују на изборима који су одржани у недељу, 3. новембра.

„У највећем броју општина избори су успешно завршени, одзив бирача је био добар. Такође, веома смо задовољни резултатима изборне листе Грађанска иницијатива `Српска`“, рекао је Дачић и поручио да Србија није хтела да се меша кога ће Срби изабрати на чело општина, али да су желели да знају „да ли можемо јединствено“.

Ипак, како је рекао, многи грађани као и сами кандидати „Српске“ за градоначленике и на дан избора и пре њих били су мета вербалних и физичких напада.

Премијер и вицепремијер Ивица Дачић и Александар Вучић састаће се у Бриселу са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и злочинцем Хашимом Тачијем. Кључна тема су локални избори на Косову и Метохији који су одржани у недељу.

Премијер Дачић рекао је, уочи пута у Брисел, да очекује да ће међународна заједница донети одлуку о понављању избора за северну Косовску Митровицу.

У међувремену, Централна изборна комисије донела је одлуку да поништи гласање у три бирачка центра у северном делу Косовске Митровице.

Члан ткзв. Централне изборне комисије Ненад Рикало је у изјави Танјугу рекао да ће пребројавање гласова са осталих бирачких места са севера Косова кренути у среду и да ће то бити урађено у присуству представника општинских изборних комисија и чланова бирачких одбора.

Висока представница ЕУ најавила је да ће се у Бриселу разговарати о даљим корацима у изборном процесу и спровођењу Бриселског споразума.

У изјави за медије Кетрин Ештон је навела да „снажно осуђује“ насиље на појединим гласачким местима у северној Митровици.

Кетрин Ештон је додала да помно прати дешавања на косовским локалним изборима и да честита бирачима. „Ово су били кључни избори за будућност Косова“, навела је Ештонова и додала да су избори у већем делу Косова били изведени у складу са прописима.

Непознате особе упале су у недељу на три бирачка места у северној Митровици и разбили бирачке кутије након чега је гласање прекинуто.

Танјуг / РТС / СРБИ НА ОКУП