Драган Шормаз у Скупштини оптужио Коштуницу да је инспиратор насиља на северу КиМ

dragan-sormaz

Посланик Српска напредне странке (СНС) Драган Шормаз изјавио је данас да је председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница инспиратор насиља у северној Косовској Митровици, док је посланик ДСС Јован Палалић нагласио да је Шормаз изговорио најгрубље увреде и оптужбе на рачун Коштунице.

Шормаз је нагласио да насилници и промотери насиља морају да буду кажњавани, а „артемијевци“, чланови Образа, Наших, Двери, не виде даље од свог носа, а идеје које они заступају биле су ретроградне и у 19. веку.

– Њихов политички отац и инспиратор Војислав Коштуница је сујетан човек у годинама, који је једино у стању да направи штету – рекао је Шормаз и истакао да је о томе говорио и док је био члан ДСС.

Шормаз је позвао Владу да крене у жесток обрачун са свима који користе насиље, било да се ради о навијачким групама или политици.

Он је истакао да бојкот локалних избора није успео, јер су грађани српске националности изашли на биралишта, а на северу Косова нису изашли у броју у којем је требало, јер су били обманути и застрашени.

Посланик ДСС Петар Петковић сматра, међутим, да су Срби на северу Косова бојкотом избора послали јасну поруку властима да су „сепаратистички избори“ пропали.

– Власт је погазила законе и Устав Србије и прихватила изборе Хашима Тачија и то је једина истина – рекао је Петковић на седници Скупштине Србије, у делу предвиђеном за постављање посланичких питања, и нагласио да су Срби одбили да изађу на изборе које је расписала „лажна председница лажне државе Косово“.

Према његовим речима, да је председник скупштине Небојша Стефановић расписао изборе по закону и Уставу Србије сваки Србин би изашао и гласао.

– Зашто председник скупштине гази Устав и не расписује локалне изборе у четири општине на Косову и Метохију – упитао је Петковић.

Према његовим речима, „ако су по нашем закону уведене привремене мере, једино по нашем закону могу бити расписани избори у четири општине“.

Петковић је нагласио да је бриселски споразум доказ предаје Косова, коју „ниједан медијски линч не може да сакрије“.

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић изјавио је да Влада од првог дана формирања подстиче и генерише насиље које напредује и прожима све поре друштва, „па је владавина права замењена владавином насиља“.

Миливојевић је истакао да изборе у Србији не добијају кавлитетне идеје, већ „квалитет мишића силеџија и калибар пиштоља заденутих за појас“.

– Кратак је пут од отмице чланова ДС у Врбасу, застрашујућег насиља на Маракани и избора на северу Косова и Метохије – рекао је Миливојевић.

Он је позвао Владу да изради старатегију борбе против насиља, јер пламен мржње не гори само на југу Маракане, већ у сваком школском дворишту и игралишту постоје „север“ и „југ“ на којем гори пламен насиља, „а Влада тај пламен гаси бензином“.

Посланик Српског покрета обнове Александар Југовић поручио је данас да би политичке странке и грађани требало да подрже косовску политику коју води Влада Србије, јер је она у интересу Срба на Косову и грађана целе Србије.

Сматрамо да је потребно да сви политилчки актери и грађани подрже напоре владе да се косовско питање решава у оквиру политике дефинисане у парламенту, а тиче се примене бриселског споразума, наставка дијалога и обезбеђивања нормалног живота, рекао је Југовић.

Он је истакао да подржава иницијативу првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића о одузимању ротација и звучне сигнализације функционерима којима то по закону не припада.

Југовић је нагласио да би требало да спречимо злопутребе звучне и светлосне сигнализације и упитао Министарство унутрашњих послова шта ће урадити по том питању.

Посланик Либерално демократске партије Бојан Ђурић је поводом предложеног буџета за наредну годину рекао да би било поштеније и једниоставније да је предложено привремено финансирање до марта, „а да у муђувремену као људи одемо на изборе и пробамо да направимо нормалан буџет почетком 2014. године“.

То би било много здравије него буџет који је конзервација постојећег стања и ништа се није променило у односу на ову годину, нагласио је Ђурић.

 БЛИЦ