Бојкотом шиптарских локалних избора сахрањен Бриселски споразум

petar-petkovic-dss

Посланик опозиционе ДСС Петар Петковић изјавио је у Скупштини Србије да је бојкотом косовских локалних избора сахрањен Бриселски споразум.

„Бриселски споразум је доказ предаје Косова и Метохије, народ је одбацио тај сепаратистички споразум и бојкотовао изборе шаљући јасну поруку“, казао је Петковић у делу седнице парламента за постављање посланичких питања.

Он је поручио министру без портфеља задуженом за Косово и Метохију Александру Вулину да сутра у Бриселу слободно може да промени кошуљу, јер, навео је, Србија није сахрањена, сахрањен је Бриселски споразум.

„Зашто председник Скупштине Србије гази Устав и зашто не расписује локалне изборе на Косову и Метохији“, упитао је Петковић у делу седнице за поставаљање посланичких питања.

Он је навео да би сви Срби са Косова изашли на изборе који би били расписани у складу са законима и Уставом Србије и оценио да су локални избори 3. новембра на Косову пропали, јер је српски народ бојкотовао антидржавне изборе које су расписали „албански сепаратисти“.

„Ако су по закону Србије уведене привремене мере у четири општине на северу Косова и Метохије, једино по нашем закону могу бити расписани избори за те четири општине. Уместо тога, власт у Србији је прихватила изборе Тачија, Кучија, Реџепија и то је једина истина о сарадњи, тактици и договору са Албанцима“, навео је Петковић.

Он је казао да су „сепаратистички избори“ које је расписала косовска власт пропали зато што их је бојкотовало 90 одсто грађана у Косовској Митровици, 88 одсто у Зубином Потоку, 95 одсто у Звечану и 84 одсто у Лепосавићу, јер нису хтели да дају свој глас за „отцепљење“ Косова.

„Сеператистичким изборима се убијају држава Србија и њене институције, које су бастион очувања Србије на Косову и Метохији. Признајемо само изборе које распише Скупштина Србија“, поручио је Петковић.

Посланик Српског покрета обнове Александар Југовић казао је да је политика Владе Србије према Косову у интересу Срба на Косову и целе Србије.

„Потребно је подржати напоре владе да се косовско питање решава у оквиру политике дефинисане у парламенту а тиче се примене бриселског споразума, даљег дијалога и обезбедјивања нормалног живота на Косову и Метохији“, казао је Југовић.

И даље злоупотреба ротационих светала

Шеф посланика СПО-ДХСС указао је и да је последња два дана приликом доласка на скупштинска заседања из Чачка у више наврата видео да се злоупотребљавају ротациона светла на службеним аутомобилима и упитао МУП шта ће предузети. Југовић је рекао да подржава инцијативу првог потпредседника владе Александра Вучића да се функционерима којима то не припада по закону не дозволи коришћење тих ротационих светала.

“Он је нагласио да би сви требало да се укључе у акцију да се у ту област уведе ред, јер су многи грађани, како је рекао, уплашени од тих бахатих људи.

Морамо дати све од себе да се то спречи, апелујем на парламент, посланике, функционере да се то реши и питам МУП шта ће учинити да се те злоупотребе спрече”, рекао је Југовић.

Он је скренуо пажњу и на проблем наплате казни за непрописно паркирање и навео да се приликом те наплата крши Закон о заштити података о личности, због чега је упитао повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића и МУП како су предузећа која се баве наплатом могла да добију базе података о личности.

Та предузећа, како је рекао, немају право да сакупљају те податке и праве такве регистре.

Б92