ПРВА ЖЕНА КАРДИНАЛ!?

linda-h
Линда Хоган- прва жена кардинал?

Оно што је ових дана уздрмало католички свет су гласине да би 48-огодишња ирска феминисткиња, која је иначе у браку, могла да се придружи “најексклузивнијем клубу” на свету. Линда Хоган могла би да постане прва жена кардинал у Ватикану.

Никада ниједна жена није понела ову титулу, и док тренутно само мушкарци могу да буду кардинали, папа Фрања могао би овим преседаном да уђе у историју.

Лидер римокатоличке заједнице, изабран пре осам месеци, могао би да изабере прву жену кардинала и пожели јој добродошлицу у Ватикан. Аргентински папа реформиста не крије чињеницу да има намеру да повећа улогу жена у цркви, позивајући се на “истински дубоку теологију жена“.

За последњих 700 година папе су имале право да изаберу кога желе за кардинала. Папа Александар VI је свог незаконитог сина Ћезара Борџију изабрао за кардинала када му је било 18 година.

Историчари кажу да никада ниједна жена није села на то место у папској конклави од 12. века, откад и постоји та позиција и откад се међу кардиналима бира и сам папа.

Од 1917. канонско право предвиђа да папа за кардинале може бирати само заређене мушкарце. Међутим, историчари цркве сматрају да би папа Фрања могао да остави закон по страни и да изабере жену за кардинала ако то буде желео.

Бивши бразилски свештеник Хуан Ариас био је први који је иступио са идејом да ће се почети са непосредним именовањем женских кардинала, изјавивши  у септембру за једне шпанске новине  да “то није шала”. Цитирао је једног неименованог свештеника: “Знајући овог папу, он неће оклевати да изабере жену кардинала“.

Он неће оклевати да буде први папа који ће дозволити  женама да учествују на изборима за новог папу“- извештава Сандеј Тајмс.

Ипак, папин портпарол Фредерико Ломбарди жели да умањи значај ових спекулација, изјавивши да “још нема бирања женских кардинала“.

кардинали

Очекује се да папа Фрања изабере нових 14 кардинала у фебруару. Конклава се тренутно састоји од 100 старијих мушкараца који су последњих година критиковани због учешћа у бројним скандалима везаним за злостављање деце.

И док се дебата захуктава, Линда Хоган, проректор на Универзитету Свете Тројице у даблину, предеводи листу женских кандидата за ову историјску улогу. Њене колеге говоре о њеном великом интересовању за теологију, етику и људска права. Ђина Мензис, даблински теолог сматра да би она била “веома радикална“. “Једно од њених најчвршћих убеђења је управо оно што заступа папа Фрања, а то је да основа моралне теологије почиње од људског искуства“, каже ова њена колегница.

Хоганова је један од чланова оснивача “Међународне асоцијације католичке друштвене мисли” и једна је од девет потенцијалних жена на листи за избор кардинала коју је на својој ФБ страници поставио Џејмс Кинан, професор теологије на Бостонском језуитском колеџу. Осим Хоганове, на листи се налазе две кандидаткиње из Бразила, три из Африке, једна из Аустралије и по једна из Немачке и Филипина.

Уколико би нека од ових жена била изабрана за кардинала, постала би најмоћнија и најутицајнија жена римокатоличке заједнице и једног дана могла би да наследи човека који јој је указао част да се на том месту нађе.

Света столица јуче је окарактерисала као „нонсенс“ извештаје ирских медија да би папа Фрања могао да именује две Иркиње за кардинале. Одговарајући на извештаје ирско-америчких медија да би папа за кардинале могао изабрати професорку Линду Хоган  и бившу председницу Мери Мек Алис , портпарол Ватикана Федерико Ломбарди рекао је: „То је глупост… Једноставно није реална могућност да папа именује жене за кардинале у фебруару“.

Теолошки и теоретски то је могуће“, додао је он. „Бити кардинал једна је од улога за коју, теоретски, не морате бити рукоположени, али је, ипак,  мало вероватно да ће папа за кардинале бирати жене и није ни издалека реално.

Извор: Daily Mail и Romfea

Превод и припрема: Екипа ФБ странице “Православље живот вечни”