На северу КиМ избори су у сваком смислу нерегуларни (ВИДЕО)

cik-kosovo

Избори на северу су, међутим, протекли у сенци насиља, инцидената и хапшења, а специјални известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек изјавила је да се избори на местима где је гласање насилно прекинуто не могу сматрати регуларним. (Танјуг)

У све четири општине на северу КиМ су избори прекинути пре регуларног затварања биралишта, а то је 19 часова. Дакле, ови су избори нерегуларни по свим правилима о гласању, па и по такозваним косовским правилима. Правила налажу да се на крају изборног дана, гласови пребрајају на лицу места у присуству свих чланова бирачких одбора, потписују се записници и изборни материјал односи у просторије ЦИК-а. То се у случају 4 општине на северу КиМ није десило и избори се не могу сматрати регуларним. Снимак који смо поставили показује да је изборни материјал и особље са бирачког места у Лепосавићу евакуисан и да изборно место није регуларно затворено.

Дакле, без обзира на своју нелегалност у смислу да су их организовале сепаратистичке институције из Приштине, већ су избори нелегални и по правилима ткзв. ЦИК-а „Косова“.

Погледајте видео

Уредништво „СРБИ НА ОКУП“