Без ћирилице у Вуковару

HRVATSKA VUKOVAR SKIDANJE PLO?E

ВУКОВАР – Одборници Градског већа Вуковара усвојили су данас измењени Статут града којим се то подручје проглашава местом посебног пијетета за жртву Домовинског рата, да је службени језик хрватски, а писмо латинично.

Одлука је донета већином гласова одборника Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Хрватске странке права др Анте Старчевић, против су била три одборника Самосталне демократске српске странке (СДШ), док је осам одборника Социјалдемократске партије (СДП)било уздржано, јавила је Хина.

Статут града Вуковара последњи пут је мењан 2009. године. Од 29 одборника у тадашњем вуковарском Градском већу за увођење двојезичности гласали су одборници ХДЗ-а и тадашњег ХСП-а, затим СДШ-а, док је СДП био против.

До предлога промене Статута дошло је након што су противници ћирилице у више наврата склањали или ломили двојезичне натписе са зграда локалне самоуправе у том граду.

Јосиповић: Вуковару посебан пијетет, али не супротно Уставу

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да је оправдано да се Вуковар сам прогласи местом посебног пијетета, али не у оним деловима у којима би то било супротно Уставном закону.
„Оправдано је да се Вуковар сам прогласи местом посебног пијетета, али наравно не у оним деловима у којима би то било супротно Уставном закону. То свима мора бити јасно“, рекао је Јосиповић за ХРТ, коментаришући одлуку вуковарског Градског већа којом се подручје града проглашава местом посебног пијетета за жртву Домовинског рата.

Јосиповић је, у вези са двојезичним таблама у Вуковару, рекао да је „време да се та прича затвори“ и апеловао на „врлину компромиса“.
„Не смемо допустити да та прича буде узрок јачања тензија у друштву“, истакао је хрватски председник, пренела је Хина.

Танјуг