BBC: У случају слабог одзива Срба избори неће имати кредибилитет

BBC-Kosovo-izbori-1

Шиптарски избори на северу Косова протекли су у општој клими напетости и застрашивања, оценила је данас већина светских медија, наводећи да би слаб одзив Срба могао да угрози кредибилитет избора и зада ударац Влади Србије која је позвала косовске Србе да изађу на гласање.

Би-Би-Си (BBC) оцењује да избори, „у случају слабог одзива Срба, неће имати великог кредибилитета, а задаће и ударац Влади Србије, која је много уложила у нормализацију односа с Приштином“ и која има „знатан утицај на Србе на северу Косова, од којих многи раде у српским јавним службама“.

Мада су и Београд и Приштина позивали бираче на гласање, на тај позив је углавном одговорила албанска већина, али не и српска мањина на Косову, која је одбија да призна независност Косова, наводи британска телевизијска мрежа.

Косовски Срби су се бринули да ће, уколико гласају, дати легитимитет независној држави Косово, објашњава ББЦ.

Британски лист „Индепендент“, у извештају о шиптарским изборима на Косову, каже да су били обележени кампањом застрашивања бирача и да се чини да је „план, постигнут уз посредовање ЕУ, о интегрисању косовских Срба у остатак Косова на путу да пропадне, после напада маскираних људи на бирачко место на северу, где влада анархија“.

Србија никад није прихватила независност коју је Косово прогласило 2008, али да би добила зелено светло за приступне преговоре са ЕУ, пристала је почетком године да дозволи да шиптарски избори које организује Приштина буду први пут одржани и у енклави на северу Косова, где су Срби већина“, пише „Индепендент“.

Примећујући да се тај план суочио са отпором многих мештана, британски дневник наводи да се косовски Срби осећају као да их је Београд напустио и сматрају изборе прећутним признањем независности Косова.

Лист наводи да су разлози за тај отпор и материјалне природе пошто је Београд, у складу с Бриселским споразумом, обећао да ће престати да финансира север Косова, где су многи косовски Срби запослени у јавним службама.

„Индепендент“ преноси да неки аналитичари сматрају да бојкот избора представља катастрофу за ЕУ и крај Бриселског споразума, док су други уверени да ће, с обзиром да и Београд и Приштина и ЕУ очајнички желе да прикажу изборе као успешне, бити великих притисака да се пренебрегне отпор на северу.

Насиље, застрашивање и неправилности, у општој клими напетости – овако италијанска агенција АНСА описује изборе на северу Косова.

Италијанска агенција наводи да је интеграција Срба на северу Косова кључна за успех договора Београда и Приштине из априла ове године, постигнут уз посредовање ЕУ, али сматра да је „први велики тест на терену изгледа пропао, што потврђује снажан међуетнички сукоб између Срба и Албанаца“.

Исте оцене наводи и америчка агенција АП, која пише да је интеграција Срба у политички живот Косова кључни елемент споразума Србије и Косова, којим би спорови требало да буду разрешени, а фондови Европске уније одблокирани.

АП наводи да се чини да догађаји на изборима показују да Србија није успела да заустави пркос Срба на Косову, нарочито на северу, где чине већину.

Танјуг / Срби на окуп