Позив на шиптарске изборе: Оскрнављено српско гробље у јужном делу Косовске Митровице

kosovska-mitrovica-groblje

Косовска Митровица — Срби су поводом задушница организовано и у пратњи КПС-а обишли на гробље у јужном делу Косовске Митровице и наишли на нова скрнаљења надгробних споменика.

„Порушено је више од деведесет седам одсто надгробних споменика и после чишћења корова и дрвећа, они који су били неоштећени нашли су се на удару вандала“, казао је протојереј Станиша Арсић.

Он је додао да су му грађани рекли да је све што са гробља могло однети однето и да се пред сваке задушнице на гробљу направи хаос.

„Није нам јасно да још увек постоје они који се над споменицима иживљавају, огорчени смо, и ми свештеници, који делимо судбину народа, немамо речи за вандализам који се већ 14 година дешава пред очима међународне заједнице“, казао је Арсић.

Он је нагласио да црква нема никакве ингеренције над гробљем у јужном делу града и да не може да коментарише понуду косовских власти да се пријаве они који желе да се надгробни споменици њихових најмилијих поправе.

Православни верници сахрањују се већ 14 година у месту Рударе надомак Звечана, а муслимани, чије је гробље у северном делу града, тај обред обављају несметано. На овом гробљу ниједан споменик није оштећен.

БЕТА