Дачић: Предали смо Косово, покренули нову епоху и почели да ломимо тврде орахе

dacic

БЕОГРАД – У Влади Србије постоји консензус за спровођење економских мера, а приоритети су решавање проблема високог јавног дуга и ниске конкуренције, изјавио је данас премијер Србије Ивица Дачић.

Дачић је на представљању Беле књиге 2013. Савета страних инвеститора рекао да се окосница плана економских реформи односи на реформу у јавном сектору, да се приводи крају процес приватизације, а да је исто тако важна и примена већ донетих закона.

„Имамо велике амбиције у 2014. години, а то је да се брже пређе с речи на дела, да се закони примене, а план економских мера мора да гледа у будућност. Морамо да спроведемо и мере за области које су годинама одлагане, као што је јачање социјалне заштите, реформа пензионог и здравственог осигурања, измене пореског система, модернизација образовања и научног система као и реформу државне управе“, нагласио је премијер.

Он је у том контексту истакао да су три кључне ствари важне за опоравак привреде – дефинисана улога државе на тржишту, увођење једнаких правила игре за све и ефикаснија јавна управа као сервис грађана и привреде.

Оценивши да се у односу на претходну годину у Србији много тога променило, да се земља храбро суочила са највећим проблемима а влада показала да ради и даје резултате, премијер је поменуо да се пошло од решавање великих политичких проблема, пре свега Косова.

„Кренули смо од главе, а не од репа. Кренули смо од Косова, покренули нову епоху и почели да ломимо тврде орахе“, рекао је Дачић и нагласио да предстоји још много препрека, али да влада неће одустати од тога да пронађе најфункционалније решење.

Он је као важну ствар поменуо и побољшан међународни положај Србије, због чињенице да је добила статус кандидата, а да ће отварање техничких преговора за неколико месеци довести до процеса који ће променити Србију заувек.

Дачић је подвукао да Европа није савршено решење, али да је и даље добар развојни модел да Србија реши структурне проблеме.

До реконструкције владе дошло је јер влада није била задовољна учинком и темпом решавања проблема, подсетио је Дачић и додао да је пре недељу дана отворена јавна расправа о закону о планирању и изградњи а почео је и рад на изради закона о раду, о којима ће, како је навео, ових дана бити одржан низ седница и консултација о та два законска предлога.

„Морамо тражити дијалог и што ширу базу за консензус и за спровођење економских мера јер ћемо без тога пасти на првом километру неке пруге или пута или на блокади моста“, закључио је Дачић.

Учесницима скупа премијер је на крају поручио да је, кад је улазио у салу и кад је видео колико их је, пожелео да су сви они страни инвеститори, али да то нажалост није случај.

„С обзиром да сам ја и министар унутрашњих послова, а код нас Бела књига има неко друго значење, хоћу да вам пожелим да се никад не нађете у њој“, рекао је Дачић.

Ускоро седница Социјално-економског савета

Дачић је најавио да ће за дан-два бити одржана седница Социјално-економског савета, на чијем ће дневном реду бити актуелне измене закона, међу којима је и Закон о раду.

Премијер је рекао да ће са синдикатима и послодавцима покушати да нађе правична решења, која неће смањити права радника.

Дачић је додао да није циљ да се повећа отпуштање већ да се омогући веће запошљавање и флексибилније премештање радника на друга радна места. Према његовој оцени, након 2000. године спроводио се само један део реформи у области рада који је углавном подразумевао отпуштање радника без новог запошљавања.

Дачић је додао и да не постоји тема око које не може да се постигне договор.

Уцене радника неће решити проблеме

Влада неће оставити раднике без помоћи, али се проблеми неће решавати уцењивањем, поручује премијер Дачић.

На представљању „Беле књиге“ Савета страних инвеститора, председник Владе Србије Ивица Дачић је, поводом протеста радника у појединим предузећима, поручио да су „врата Владе увек отворена за све“.

„Желим да кажем свим радницима у Србији, ова влада сигурно неће оставити раднике без помоћи, а са друге стране проблеми се неће моћи решавати уцењивањем. Ми нећемо разговарати у ситуацији кад је неко блокирао пут или пругу, па је то сад разлог због кога морамо да разговарамо. Нема потребе за тим“, поручио је Дачић.

Он је рекао да су врата владе увек отворена за све јер је њен интерес да држава има користи, да предузећа и радници, као и грађани имају користи.

Истакавши да се мора тражити дијалог и што шири консензус за спровођење економских мера које је влада донела, премијер је поручио:“без тога ћемо пасти већ на првом километру неке пруге, пута или на блокади неког моста“.

Протеклих дана радници Фабрике аутомобила Прибоја (ФАП), Аутосаобраћаја из Крагујевца и Желвоза из Смедерева блокирају железничке и путне правце тражећи решења за своја предузећа.

Танјуг