„Интернационализовати питање Војводине: Била је покрајина, сада је ништа“

canak

Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак заложио се за интернационализацију питања Војводине и рекао да у томе нема ништа чудно јер је питање Србије одавно интернационализовано.

„Питање Војводине мора се интернационализовати као јасно демократско питање. Јер и питање усклађивања закона Србије са законима ЕУ је интернационализација питања Србије и мешање спољног фактора у унутрашње ствари Србије. А да не спомињем међународне монетарне институције и њихово мешање у унутрашње ствари Србије“, рекао је Чанак и оценио да је питање Војводине „врло осетљиво“, јер је та покрајина једина од осам федералних јединица бивше СФРЈ чије питање није решено.

„Војводина је била покрајина а сада није ништа, односно она је покрајина само на папиру, без икакве законодавне, судске и извршне власти, без права на имовину и изворне приходе у пуном смислу те речи. А и оно мало што има, пошто није гарантовано уставом, може да мења било који сазив републичке скупштине“, навео је Чанак и одбацио оптужбе да у Војводини има сепаратизма и рекао да су такве оптужбе заправо „плашење мечке решетом“, како би се спречила било каква расправа о аутономији Војводине.

„Таквим приступом проблем се не решава већ се гура под тепих, па ће време показати да је таква политика била потпуно погрешна“, оценио је Чанак.

 „Не независност, већ аутономија“

Према његовим речима, противуставни пуч, који је над Војводином извео Слободан Милошевић 1988. године, није био ништа друго до „окупација“ Војводине, која је била увод у оружани покушај окупације највећег дела СФРЈ и наметања београдског централизма.

„Војводина не тражи независност, већ аутономију. А борити се за аутономију значи борити се за измену комплетног система у Србији, што је још теже. Лакше је одвојити се од Србије, него Србију променити“, казао је Чанак и додао да Србија треба да буде демократска децентрализована држава, са аутономном покрајином Војводином, која треба да даје своју конструктивну улогу.
„Нико у Војводини није спреман на то да се пролије и једна кап крви у борби за њену аутономију. Нажалост, у Београду, због искустава из протеклих 20 година, као да се не разуме било шта друго осим директне конфронтације“, казао је Чанак.
„Ево, погледајте: Ивица Дачић, премијер и министар полиције, нема никакав проблем када преговара с Хасимом Тачијем, иако врло добро зна ко седи преко пута њега. Али исти тај Дачић има проблем када треба да разговара с људима у Војводини о њиховом незадовољству положајем Војводине“, рекао је Чанак и оценио да се питање аутономије Војводине мора решавати кроз промене Устава Србије које ће неминовно уследити уколико Србија заиста жели у ЕУ, али је додао да не види у Београду савезнике за разговор о аутономији Војводине.
„Већ 25 година, од јогурт револуције до данас, упорно се радило на деинституционализацији Војводине и на њеном политичком маргинализовању, у чему се у огромној мери и успело“, оценио је Чанак.

Остајемо са ДС-ом, мада има проблема

Ненад Чанак изјавио је да „није дошло до те тачке“ да ЛСВ напусти коалицију са Демократском странком (ДС) у Скупштини Војводине, иако постоје веома озбиљни проблеми у комуникацији.

„С (покрајинским премијером и замеником председника ДС-а) Бојаном Пајтићем сам се видео неколико пута, рецимо шест пута у последњих девет година, а од тога четири пута у последња два месеца, што вероватно говори о покушају побољшања односа. Стални проблем комуникације у покрајинској администрацији изражен је у „невиђено арогантном“ ставу ДС-а према мањим партнерима, ЛСВ-у и СВМ-у“, рекао је Чанак.

Могуће је да ће убрзо бити расписани избори

„Могуће је да избори буду убрзо, јер Александар Вучић има велики политички кредибилитет, али не треба заборавити да се политички кредибилитет брзо и губи“, рекао је Чанак. Према његовим речима, најбољи пример за то је влада Зорана Живковића, која је током акције „Сабља“ 2003. године након атентата на премијера Зорана Ђинђића уживала толику популарност да је на изборима могла да „помете“ све политичке противнике.

„Међутим, само три-четири месеца касније, изгубили су изборе, јер није постојала јасна политичка и идеолошка кичма те владе, па се све сломило и урушило“, подсетио је Чанак.

Бета