Циркус: Коректором неутралишу независност Косова

oliver-ivanovic1

У финишу кампање велике силе притискају Приштину да обезбеди регуларне и статусно неутралне изборе. Уклањају се симболи „Републике Косово“ са бирачких материјала. Београд позива на биралишта

Са свих изборних материјала који су у поседу Срба, а на којима Приштина није испоштовала статусну неутралност, грб и назив „Република Косово“ биће прецртани или ће заглавља страница на којима се они налазе бити исцепани – сазнају „Новости“.

У фотофинишу изборне трке, до које је остало још четири дана, међународна заједница извршила је притисак на Приштину да пронађе начин да уклони спорне ознаке.

У среду је у Приштини одржан и хитан састанак амбасадора земаља Квинте и представника тела задужених за организацију и праћење избора и њима је јасно стављено до знања да ове неправилности морају бити кориговане до гласања у недељу, 3. новембра.

Сам гласачки листић није споран, јер се на њему, у складу са Бриселским споразумом, налази само лого Централне изборне комисије Косова. Али Приштина је на уговоре које контролори странака на бирачким местима потписују са ЦИК, „угурала“ грб и назив „Република Косово“.

Оливер Ивановић, кандидат за градоначелника северне Митровице испред Грађанске иницијативе „СДП“, каже за „Новости“ да су њихови представници у бирачким одборима потписали статусно неутралне уговоре:

Просто смо коректором премазали грб и „републику“ и тако неутралисали политичке смицалице Приштине – објашњава Ивановић.

Он, као и Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ, очекују да ће се већина недоумица које прате изборни процес, уз посредовање ЕУ, разрешити у наредних неколико дана.

Око бирачких спискова, статусне неутралности материјала, гласања расељених, дозволе нашим званичницима да путују на КиМ, јуче су се „ломила копља“ и у Бриселу, где је одржана рунда разговора између техничких тимова Београда и Приштине.

Ненад Рикало, члан ЦИК, каже за „Новости“ да су нека питања већ решена, као што је присуство представника српских партија на биралиштима:

– У свим општинама са већинским српским становништвом, партије које учествују на изборима имају своје представнике. Проблем још постоји у Вучитрну, и насељима Суви Дол и Бошњачка Махала у северној Митровице, где српске листе нису добиле чланове у бирачким одборима, али су уложене жалбе и приговори и они су у поступку разматрања.

И поред свих покушаја Приштине да наруши фер-плеј и статусну неутралност избора на КиМ, Београд не одустаје од изласка на биралишта.

– Нема одустајања, јер је то једини начин да се обезбеди наставак присуства државе Србије у Покрајини – каже нам Дрецун.

Исту поруку шаље и министар за КиМ Александар Вулин, који би сутра са првим потпредседником Владе Александром Вучићем требало да посети Грачаницу. И министар за ЕУ Бранко Ружић нада се да ће на северу Косова превагнути мудрост и да ће Срби схватити да сада имају јединствену прилику да преузму судбину у своје руке.

НАСТАВЉЕНА ХАПШЕЊА ПРИШТИНА је наставила са дизањем тензија уочи локалних избора. После недавног хапшења Срећка Спасића, кандидата „Српске“ за општину Клокот и четворо радника општине Витина, косовска полиција ухапсила је јуче још троје Срба – Живорада Јовановића, радника Косовскопоморавског округа, Витомирку Гавриловић и Ненада Стојковића из Гњилана. Представници „Српске“ захтевају од ОЕБС-а и Еулекса да испитају ове случајеве и спрече насиље над Србима.

НОВОСТИ