Почела екуменистичка “олимпијада” (ФОТО)

ekumenisticka olimpijada

Највећи светски конгрес “хришћанских цркава“ одржава се у Бусану, у Јужној Кореји од 30.октобра до 8.новембра 2013. године, са темом „Ходочашће у Бусан: Екуменистички пут у светско хришћанство“

Преко 5000 учесника са 800 хришћанских делегата, неколико представника римокатоличке заједнице, Православне Цркве и исламских верских лидера бавиће се истраживањем хришћанског јединства, правде и мира на 10. седници Светског савета цркава.

„То је олимпијада за хришћане“, рекао је један од чланова организационог одбора.

Међу учесницима скупа је и добитница Нобелове награде за мир 2011.године Лејмах Роберта Гбове, лидери Сиријске и Јерменске заједнице, затим кардинал Курт Кох, председник папског савета за хришћанско јединство, кентерберијски надбискуп, представник индонезијског Улема савета, као и лидери различитих верских заједница.

Поводом овог скупа генерални секретар ССЦ Олаф Твејт изјавио је да „цркве треба да гледају и изван својих граница и да мисија и задаци Светског савета цркава овим нису завршени све док се не постигне потпуно јединство“.

Поводом овог скупа васељенски партијарх Вартоломеј упутио је видео поруку у којој између осталог каже „да су сви њихови напори само инструмент да се дође до циља који је заправо уједињење цркава, што је и јединствена визија екуменистичког покрета“.

 „Ми смо дужни да радимо на видљивом јединству према речима Господњим- да сви буду једно. Треба упорно и темељно да истражујемо узроке наших теолошких подела и да радимо на томе да их превазиђемо“, истакао је патријарх Вартоломеј.

Како се наводи у “Кореа Хералду” Кореја је прва азијска земља домаћин у којој се одржава Скупштина ССЦ, а чланица је овог савета од 1959. године.

Зар је Православна Црква, – то пречисто Богочовечанско тело и организам Богочовека Христа -, морала бити тако чудовишно понижавана да њени представници, богослови, и чак јерарси, међу којима и српски, траже “органско” учешће и укључење у Екуменски савет цркава, који на тај начин постаје неки нови црквени “организам”, нова Црква над црквама, чији су Православне и неправославне цркве само “делови” (“органски” међусобно везани!?). – Авај, невиђеног издајства! Одбацујемо православну богочовечанску веру, ту органску везу са Богочовеком Господом Христом и Његовим пречистим Телом – Православном Црквом Светих Апостола и Отаца и Васељенских Сабора, и хоћемо да будемо “органски део” јеретичког хуманистичког, човекопоклоничког удружења, које се састоји од 263 јереси. А свака је од њих по – духовна смрт. –Св. Јустин Ћелијски, 1974.

ЕКУ 1

 ЕКУ2ЕКУ3

ЕКУ4

ЕКУ5

ЕКУ6

ЕКУ7

Извор: Korea Herald и World Council of Churches

Погледајте такође: ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ: Јачају јереси, организујемо “Васељенски Сабор”

Превод и припрема: екипа ФБ странице “Православље живот вечни”