П.Иринеј: Амфилохије жели да буде и митрополит и господар Црне Горе

irinej amfilohije

Патријарх Српске православне цркве Иринеј изјавио је за РСЕ да остаје при позиву косовским Србима да учествују на тамошњим локалним изборима. „Ја сам рекао шта мислим. Мислим да је то корисније“, казао је патријарх за Радио Слободну Европу.

Одговорио је тиме на позив који је косовским Србима упутио црногорско-приморски митрополит Амфилохије, позивајући их да не изађу на изборе заказане за недељу 3. новембра.

Наводећи да између њих двојице нема никаквог расцепа, патријарх Иринеј каже да митрополит Амфилохије има своје мишљење, те да ће о томе са њим разговарати. Ипак додаје:

„Митрополит Амфилохије жели да буде и митрополит и господар Црне Горе. Па ваљда у том смислу даје такве изјаве“.

Упитан да ли је могуће утицати на смиривање реторике митрополита Амфилохија, патријарх је кратко одговорио „све је могуће и све је немогуће“.

Патријарх Иринеј је даље одбацио оцене да су различите изјаве са врха СПЦ, а упућене српском бирачком телу на Косову, утицало на њихово додатно збуњивање.

„На жалост све је подељено па и то. Нека свако поступи онако како мисли. Видећемо шта ће да буде, али мање више све то иде на жалост магловито. Не верујем да смо било кога збунили. То нико не сматра за забуну. Најбоље да Срби на Косову и Метохији процене шта је за њих корисније. Моје мишљење је да би било најбоље, што сам и казао, да изађу сви или не изађе нико. Али то је код нас тешко средити“.

Блиц