Грчки предлог: Словенско-шиптарска Македонија

Skoplje

Грчки преговарач предложио да „Словенско-шиптарска Македонија“ буде компромисно решење грчко-македонског спора око имена те земље. Македонски званичници сматрају да је предлог „безуман“ и могао би да значи прекид преговора.

Предлог грчког преговарача у спору око имена Македоније Адамантиоса Василакиса да се та земља назове „Словенско-шиптарска Македонија“ је „безуман“ и могао би да значи прекид преговора, оценили су македонски званичници.

Василиакис, грчки преговарач у Уједињеним нацијама, предложио је на последњој рунди преговора у Њујорку, да „Словенско-шиптарска Македонија“ буде компромисно решење спора око имена те земље и додао да Грчка остаје при свом ставу да име Република Македонија није прихватљиво, из географских разлога.

Василиакис инсистира да назив „Словенско-шиптарска Македонија“ буде коришћен у свим документима, и домаћим и међународним, додајући да то неће представљати проблем, јер македонски устав лако може да се промени.

Овај предлог изазвао је оштре реакције у Македонији. Бивши шеф македонске дипломатије Антоније Милошески, истакао је да је предлог „ирационалан, као и сам спор који је још 1991. године наметнуо садашњи грчки премијер Антонис Самарас.

„Када се приближе неки од ставова у разговорима око имена, намеће се питање језика. После тога намеће се питање националности, па питање пасоша, устава, поставља се толико апсурдних, недемократских услова који су јасни показатељ да Грчка не жели решење“, казао је Милошески.

Милошески је додао да и изјава известиоца за Македонију у Европском парламенту Ричарда Ховита, да се почетку преговора ЕУ с том земљом не противе само македонски суседи, представља тражење алибија за још једно нарушавање кредибилитета ЕУ.

Милошески подсећа и да препорука за почетак преговора и извештаји Европске комисије никад нису стављени на гласање, како би се видело које земље чланице су „за“, а које „против“.

Портпарол једне од партија у влади, албанске ДУИ, Бујар Османи, сматра да овај предлог продубљује јаз између Македоније и Грчке.

Османи је у изјави за телевизију Канал5 рекао да је нови грчки став неприхватљив за његову партију.

„Док не видимо званичну потврду нових грчких ставова, за нас је овакав предлог само спекулација“, закључио је Османи.

Грчки аналитичар Јоргос Пападакис сматра да Македонији не преостаје ништа друго сем да прекине преговоре уз посредовање УН, како би се процес зауставио и стагнирао, а затим се свео на фарсу.

Он сматра да информација коју преноси провладин грчки лист Катимерини да је Грчка заоштрила став око имена Македоније нису нити нови нити изненађујући, јер, како каже, „премијер као што је Самарас не може да уради ништа другације.

За прекид преговора залаже се и део македонске јавности, што су већ затражили експерти, политичари, невладин сектор и Уједињена македонска дијаспора.

РТС