Гузенбауер „саветује“ да Србија призна „Косово“ на крају преговора?

guzenbauer 1

БЕОГРАД – У ЕУ постоје различита гледишта о томе треба ли Србија да призна Косово пре уласка у Унију, али не треба сада да покушавамо да предвидимо резултат преговора који ће сигурно трајати годинама, каже саветник вицепремијера Александра Вучића, Алфред Гузенбауер.

„Не треба почињати с препрекама, већ је најпре потребно изградити поверење и заједнички добар осећај да ствари иду набоље“, поручује Гузенбауер у интервјуу за Блиц.

На питање да ли ће се питање Косова лакше решити ако се прво среде сви други проблеми Гузенбауер одговара: „Мислим да је то питање лакше решавати на крају него на почетку.“

Саветник вицепремијера истиче такође да су предузети добри кораци ка поправљању имиџа Србије и наводи Бриселски споразум и борбу против корупције, али напомиње да сада мора да се ради на јачању институција.
„У Европи још постоје предрасуде о Србије, а то може да се поправи ако се говори истина“, каже Гузенбауер

Према његовим речима, велика је грешка причати другим земљама да је пословна клима боља него што јесте, јер странци то брзо провере.
„Слике у глави политичара не могу да се промене преко ноћи, али ако радите добар посао и спроведете реформе успех неће изостати“, каже саветник вицепремијера задужен за поправљање имиџа Србије.

Како додаје, јасно је да ако ЕУ жели да испуни своју улогу и донесе мир и стабилност у земљама бивше Југославије, кључ је да Србија постане чланица.

На питање како решити проблем с Немачком, будући да канцеларка Ангела Меркел „баш и не жели Србију у ЕУ“, Гузенбауер одговара да „можда не жели још, али тешко је прогнозирати шта ће бити кроз неколико година.
„Нико не каже ни да ће Србија сутра ући у ЕУ. С друге стране, и следећи избори у Немачкој су 2020. Ако погледамо друге земље које су постале чланице, и за њих су европски лидери имали примедбе које нису биле охрабрујуће, па су променили мишљење“, објашњава аустријски политичар.

Он се осврнуо и на сарадњу с Вучићем:
„Вучић је млад, а ако хоће да остане дуго у политици, зна да мора да донесе праве промене и да се бави дугорочним пројектима. Он је врло посвећен и вредан човек.

Ево примера: ја сваки дан из Беча у Београд путујем авионом у 6,25, дакле у његовој канцеларији сам већ око 7,30, а он је већ тамо и ради.“

ТАНЈУГ