Председник ДЗВМ: Мађарима у Војводини аутономија као Србима на Косову

rumunski-madjari

Председник Демократске заједнице војвођанских Мађара (ДЗВМ) Арон Чонка изјавио је данас да, уколико Срби добију широку аутономију на Косову, онда широку аутономију треба да добију и Мађари у Војводини.

„Уколико ће 80.000 Срба из четири општине на Косову добити широку аутономију, чије је остваривање већ започето на основу бриселског споразума, у том случају и Мађари у Јужним крајевима (Војводини) са правом захтевају широку аутономију“, рекао је Чонка на скупу у Бачкој Тополи а преноси портал „Војводина данас“.

Војводина је била део Аустроугарске Монархије до краја Првог светског рата и израз „јужни крајеви“ датира из тих времена.

У Бачкој Тополи данас је одржан скуп солидарности поводом „Велике поворке Секеља“. Реч је о демонстрацијама којима су Мађари у Румунији данас тражили аутономију, а „Секељи“ је назив за Мађаре који живе у Трансилванији, у Румунији.

„Борба Секеља је уједно и наша борба за аутономију“, рекао је Арон Чонка и додао да за војвођанске Мађаре највећи проблем представљају незапосленост и исељавање.

Председник Покрета мађарске наде Балинт Ласло рекао је да током приступања Србије Европској унији Мађарска може користити право вета, што би могла да употреби као шансу за решавање проблема Мађара у Војводини.

Одржавање Велике поворке Секеља јуче је подржао и председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, који је рекао да аутономију Мађара треба остварити у самој Румунији.

„Свака већинска политика, која намерава да угрози самоопредељење аутохтоних националних мањина, доводи до слабљења вере у европске вредности и принципе, не само у погледу националних мањина, него и свих мањина. Ово не може бити циљ ни једне већинске политике“, поручио је Пастор.

Хиљаде етничких Мађара одржале су данас митинге у Румунији, у 14 градова у Трансилванији, и затражиле аутономију у областима у којима живе.

Бета