Косово хоће да буде део Турске

kosovo-erdogan

Професор ФПН Мирољуб Јевтић о Ердогановој изјави и аспирацијама Турске на Балкану: Албански покрет у суштини је религијски. По исламској доктрини, муслимани треба да живе у једној држави

ВЕРСКЕ аспирације су у корену косовског проблема. Албански покрет на Косову само има националистичку форму, али суштина је у религији. Погрешно је мислити да они борбу за територију одвајају од религије. И зато изјава турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана у Призрену да је „Косово Турска, а Турска Косово“ никога не би требало да чуди. А аплауз који је Ердоган добио од десет хиљада људи који су тамо били присутни за оно што је изговорио најбоље говори шта је косметским Албанцима најважније.

Професор Мирољуб Јевтић, уредник часописа „Политикологија религије“ и члан борда Комитета 43 у оквиру ИПСА, каже да он пуних 27 година говори да се проблеми у нашој јужној покрајини своде на оно што је рекао Ердоган.

– Ја сам још 1986. године казао оно што је Ердоган рекао сада. Тако је потврдио да сам у праву.

* Чиме је мотивисана Ердоганова изјава и какве су аспирације Турске на Балкану?

– Ердоган говори оно што мисли албанска популација. Он је испоштовао и своју идеологију чија је суштина муслиманска религија, а она подразумева да сви муслимани живе у једној држави у некој даљој будућности. Албанци се слажу с тим, а то значи да и Турци и Албанци треба да живе у једној држави. Отуд његова изјава на Косову. Јер, шта спаја Турску и Албанију? Ништа, осим религије. То су два потпуно различита народа. Албанци нису могли да се развију као нација јер је вера потпунио импрегнирала њихову свест. Албанци су подељени на три религије, али на Косову и у западној Македонији скоро да нема других Албанаца осим муслимана. Говорити о Албанцима значи говорити о муслиманима.

* Турска је јак заштитник Косова, та држава је прва признала независност, а лобира и за нова признавања у свету….

– Да. Њима није до независне државе него до тога да се утопе у Турску. Албанци јесу за независност од Србије, али нису за независност од Турске. Иначе, у Турској је албанска мањина најугроженија, они су потпуно асимиловани, али се не буне, нити се осећају угроженима.

* Турска је заинтересована и за ситуацију у Санџаку. Какве то последице може имати по нашу земљу?

– Они немају амбицију да сада освоје Србију, али према исламској доктрини сви муслимани треба да живе у једној држави, а ту спадају и Санџак и БиХ, ако хоћете и Београд.

* Осим што „присваја“ Косово, Ердоган хвали Алију Изетбеговића. Србија, БиХ и Турска су чланице Трилатерале у чијим је састанцима председник Николић замрзнуо своје учешће. Очигледно да Ердоганове изјаве веома лоше утичу на односе три државе, који су били у успону.

– Турска је од почетка кризе у бившој Југославији била на страни муслимана, што је природно и логично. Увек ће Турска и цео исламски свет подржавати интересе муслимана.Турска ради за муслимане и то никада није крила, а то што ми то не видимо, наш је проблем.

РЕАКЦИЈА ДРЖАВЕ * ВЛАДА Србије тражи извињење, а Николић је замрзнуо учешће на састанцима Трилатерале. Да ли је то довољно и да ли би Србија требало оштрије да реагује?
– Што се тиче Србије, држава треба најпре да одговори на питање да ли Косово и Метохију доживљава као своју територију. Ако КиМ тако доживљава, онда би требало још оштрије да реагује. Али, ако нисмо, на пример, прекинули дипломатске односе са суседима који су признали Косово, као што је Црна Гора или Македонија, зашто бисмо то радили са Турском.

Љ. Бегенишић / НОВОСТИ