Ердоган призива Османлијско царство

kosovo-erdogan

Турски премијер подигао тензије уочи гласања на Косову и Метохији, Београд ће размотрити одговор Анкари. Дачић: Недипломатска порука која не враћа поверење Срба и Албанаца.

Док се функционерима Србије забрањује улазак на Косово и Метохију, турски премијер Реџеп Тајип Ердоган је у друштву Хашима Тачија, усред Призрена, поручио да је – Косово Турска. Државни врх Србије још разматра какав би могао да буде дипломатски одговор Анкари на ову провокацију, која додатно загађује атмосферу пред локалне изборе на КиМ.

На еуфоричну и запаљиву реторику турског премијера реаговао је за „Новости“ премијер Србије Ивица Дачић:

– Порука турског премијера Ердогана је недипломатска. Такве речи, изречене у Призрену, сигурно не доприносе политичкој стабилности на Косову и Метохији, нити враћају поверење између Срба и Албанаца.

У стручним и дипломатским круговима у Србији оцењују да би наша држава морала да затражи званично објашњење од Анкаре и преиспита своје односе са Турском, који су протеклих година унапређени.

За професора Мирољуба Јевтића, уредника часописа „Политикологија религије“ и члана борда Комитета 43 у оквиру ИПСА, Ердоган није рекао „ништа ново“:

– Његов иступ је само реализација идеје, која фигурира од оснивања Османског царства, да за ислам нације не постоје, да су сви муслимани браћа и да сви треба да живе у једној држави.

Јевтић објашњава да муслимани рачунају на „враћање“ Косова, за које сматрају да им је отето после пораза у балканским ратовима. То је, сматра наш саговорник, политика која ће јачати.

– Држава треба да реагује уколико сматра да је Косово њена територија и да каже да је то за нас, уз све уважавање исламске политичке доктрине, неприхватљиво.

Предраг Симић, професор са ФПН, сматра да држава мора да искористи неки од механизама из дипломатске лепезе – од јавних протеста наших званичника до уручивања демарша турском амбасадору у Београду:

– Не би ме изненадило да сличне поруке одјекну и у Скопљу и Тирани. Све то су територије Балкана на које, по турској доктрини, Анкара рачуна.

Наш бивши амбасадор у Турској, Душан Спасојевић, оцењује за „Новости“:

– Ердоганова недавна изјава о покојном Алији Изетбеговићу и сада „присвајање“ КиМ у Призрену, представљају потврду раскида са политиком Турске коју је установио и водио Кемал-паша Ататурк.

Турски премијер је био тема и у републичком парламенту, а Демократска странка Србије затражила је одговор – каква ће бити реакција државе на догађај из Призрена.

МСП: ИЗЈАВЕ НИСУ ПРИЈАТЕЉСКЕ

Министарство спољних послова Србије саопштило је у четвртак да „овакве изјаве никако не могу да буду прихваћене као пријатељске“:

– Оне одступају од уверавања која имамо у контактима са највишим турским званичницима. Душанов град је вероватно најнепримереније место за такве изјаве. Свако у свету зна да је Косово српска реч и српска територија, чак и они који су признали ту квазидржаву.

СПОРНИ СТАВОВИ

* Балкан је срце Турске и њена врата ка Западу. (14. септембар 2011)

* Изетбеговић ми је оставио Босну у аманет. (12. јул 2012)

* Захваљујући Богу, ми смо повезали оно што смо у прошлости имали – 81 државну покрајину (13. август 2012)

Д. МИЛИНКОВИЋ – П. ВАСИЉЕВИЋ / Вечерње новости