Изјаве Ердогана о КиМ нису пријатељске

erdogan

БЕОГРАД – Министарство спољних послова Србије осудило је данас јучерашњу изјаву турског премијера Реџепа Тајипа Ергодана на Косову и Метохји саопштивши да такве изјаве не могу бити прихваћене као пријатељске и одступају од уверавања која званичници у Београду добијају у контакту са турским колегама.

„У Републици Србији овакве изјаве никако не могу да буду прихваћене, као пријатељске. Одступају од уверавања која имамо у контактима са највишим турским званичницима,“ навело је Министарство.

„Душанов град је вероватно најнепримереније место за такве изјаве. Свако у свету зна да је Косово српска реч и српска територија, чак и они који су признали ту квази државу,“ наведено је у саопштењу.

Ердоган је јуче током посете Призрену рекао да је „Косово Турска а Турска Косово“. Косово и турски народ имају исту историју и цивилизацију, рекао је Ердоган и додао да „језици, религија, лица могу бити другачији“ али да смо сви „деца исте земље,“ пренели су медији.

Ердоган и албански премијер Еди Рама присуствовали су јуче и свечаном отварању новог терминала на међународном аеродрому „Адем Јашари“ у Приштини, пренела је агенција АТА.

„Кад дођем на Косово осећам се као код куће. Турска је била међу првим земљама које су признале независност Косова и ми ћемо наставити да помажемо Косово“, рекао је Ердоган.

Танјуг