Дачић: Косово не може да заокружи своју независност без Београда

dacic_izdajnik

Премијер Србије Ивица Дачић позвао је на регионалну сарадњу због заједничког интереса свих земаља, а то је пут ка европским интеграцијама.

„С Босном и Херцеговином смо веома нормализовали односе“, казао је Дачић синоћ у интервјуу за државну БХТ1.

Дачић је за крај новембра најавио заједничку седницу Владе Србије и Савета министара Босне и Херцеговине и позвао на бржу нормализацију односа у региону.

Изразио је наду да ће се ускоро одржати и заједничка седница влада Србије и Македоније.

Премијер Србије је рекао да се настоји да се нормализују односи с Хрватском, и да је обновљена сарадња са Словенијом чија највеће тржишта су, како је навео, земље региона, а не Немачка.

Дачић је оценио да односи у региону и поред постојећих отворених питања одавно нису били бољи, те да су релације Србија-Хрватска-БиХ, али и с Црном Гором, кључне за регионалну будућност.

„Морамо да размењујемо искуства и једни друге подржавамо“, рекао је Дачић и додао да се Србија залаже за повлачење тужби за геноцид које су Србија и Хрватска поднеле једна против друге јер „рочишта и процеси после 20 година немају смисла“ и „треба брже рушити ‘берлинске зидове'“.

„Не желимо да амнестирамо од одговорности неке злочине – то нека иде својим путем, али ако желимо заједно да идемо ка ЕУ, тужбе и рочишта неће изаћи на добро“, указао је српски премијер.

Говорећи о Косову, Дачић је рекао да Србија не признаје независност Косова, али није желео да каже какво би могло бити коначно решење тог питања јер, како је додао, не жели да „намеће свој став“.

„Србија ће и даље помагати Србима на Косову у школству, здравству. У полицији треба да се поштује етничка структура, као и у правосуђу“, рекао је премијер Србије и додао да „у овом тренутку, осим статуса кво, нико не види друго решење“, али да то стање „није прихватљиво за Србију“.

„Што више треба да нормализујемо односе с Косовом у животним стварима које се тичу грађана с обе стране административне линије. Треба наћи узајамно прихватљиво решење у наредним годинама. Србија то треба да учини због себе“, рекао је Дачић и додао да „Косово не може да заокружи своју независност без договора с Београдом“.

Истакао је да су политике претходних руководстава Србије чекале боље дане да се реши то питање, а да је Косово у међувремену градило независност уз подршку неких западних земаља.

„Без пријатеља на западу, Србија не може да се одбрани од тога“, рекао је Дачић и истакао да је Србија спремна за разговор о решењу косовског питања.

Екипа сарајевске телевизије подсетила је премијера Србије да је фудбалска репрезентација БиХ изборила недавно пласман на наредно светско првенство у Бразилу и Дачићу поклонила дрес са именом босанског репрезентативца Едина Џеке и позвала га да идуће године навија за репрезентацију БиХ.

Премијер Србије је казао да можда треба размислити о оснивању регионалне фудбалске лиге.

Бета