Више од 150 џихадиста са Косова се бори у Сирији

Kosovski-dzihadista

Више од 150 џихадиста са Косова се бори у Сирији. Међу њима је Абу Абдулах ел Косови, који позива друге на борбу „сиријским рововима“. „Највеће задовољство у животу је џихад“, каже Ел Косови у снимку који је емитовала Ал Каида.

Џихадиста са Косова недавно се појавио на видео снимку „Исламске државе Ирак и Левант“, једне од две Ал Каидине гране у Сирији, у коме хвали џихад и подстиче друге да се боре у земљи, пише Long War Journal.

Речи косовског џихадисте објављене су само недељу дана пре вести да се више од хиљаду Европљана, укључујући и 150 са Косова, тренутно бори у Сирији.

Косовски џихадиста, познат као Абу Абдулах ел Косови, обраћа се „на свом матерњем језику“ из Азаза код Алепа, преноси SITE Intelligence Group, портал који прати онлајн активности терориста.

„Највеће задовољство у животу је џихад,“ каже Ел Косови, молећи муслимане у Европи и широм света да оставе по страни западна задовољства и боре се у сиријским рововима.

„Исламска држава Ирак и Левант“ и раније је емитовале говоре бораца из Кине, Саудијске Арабије, Туниса и Казахстана.

Пропаганда те терористичке групе настоји да привуче потенцијалне регруте најразличитих националности, укључујући и оне ван Блиског истока.

Ал Каидина група је штампала на енглеском језику плакате са насловима попут „врлина џихада“,“врлина пуцања“ и „извођење човечанства на прави пут“, наводи SITE.

Ал Нусра, друга главна грана Ал Каиде у Сирији, такође је промовисала џихадисте ван Истока.

У пропагандама Ал Нусре појављивали су се и џихадисти из САД, Немачке, Холандије, Турске, Израела, Палестине, Алжира, Туниса.

Чак су и западњаци служили као самоубице за Ал Нусру. Недавно су џихадисти тврдили да је један Француз извршио самоубилачки напад за Ал Нусру, наводи SITE.

Европљани се придружују бормабама у Сирији

Обавештајни званичници све су више забринути да западни муслимани постају радикални у Сирији

Безбедносни званичници процењују да је око хиљаду волонтера џихадиста из Европе су сада у Сирији – у поређењу са само 250, колико их је било крајем 2012, обајвио је Шпигл.

Према подацима немачког недељника, око 90 долазе из Велике Британије, 120 из Белгије, 50 из Данске и око 150 са Косова.

Иако извештај не даје процену о броју западњака који су се придружили Ал Каиди или сродним исламистичким групама, амерички обавештајни званичници рекли су за Long War Jornal да већина њих заиста хрли у исламисте.

РТС