Аљкавије је здравије?!

kada

Дерматолози одавно говоре да свакодневно купање лоше утиче на кожу и да може да поремети њену природну флору. Имајући то у виду, на Западу све више узима маха тренд „Cleansing reduction“, чији се поклоници туширају тек једном у недељу дана.

Нови тренд под називом Cleansing reduction (смањивање прања) све више узима маха на Западу.

Позабавивши се овим феноменом, немачки часопис Стајлбук открио је да се поборници овог животног стила купају највише једном недељно.

Лист подсећа да је свакодневно туширање ушло у моду тек у релативно скорије време и да се пре мање од једног века сматрало да се треба купати највише једном у недељу дана.

Први који су овај тренд поздравили су дерматолози који подсећају да честим туширањем и купањем све више тањимо заштитни слој коже.

Научници Универзитета у Калифорнији, који су проучили ово питање, сматрају да често купање може да поремети природну флору коже и њена заштитна уља која представљају брану против инфекција.

И еколози подржавају тренд, наводећи да смањењем времена проведеног под тушем не само да штедимо енергију, већ и штитимо природну околину.

У табору промотера Cleasning reduction су и многобројне познате личности, попут принца Харија, Џесике Симпсон и сестара Олсен, које косу радије перу сувим шампоном него водом.

А глумица Аманда Сејфрид је недавно свима који желе да имају лепу, здраву косу поручила: „Немојте је прати!“.

РТС