Павићевић: Нисам амбасадор јер Србија није признала Косово. Ајде!

Dejan-Pavicevic-serpa

ПРИШТИНА – Официр за везу владе Србије у Приштини Дејан Павићевић рекао је да није дипломата, нити амбасадор, јер се став Србије по питању статуса Косова није променио и Београд не признаје независност.

„Ја нисам дипломата, ја нисам амбасадор. Врло је јасна позиција Републике Србије о статусу Косова и мој посао, заправо, није то…Србија није признала Косово и ту се ништа није променило“, рекао је Павићевић у интервјуу за канал Ал Џазира за Балкан.

На коментар да би његова улога – с обзиром на то да је први београдски званичник који је на служби у Приштини – могла да се сматра историјском, Павићевић је казао да је у Приштину дошао да би се потрудио да нешто промени и пружи помоћ на микро-плану и олакша комуникацију.
„Ја сам ту да радим свој посао, да се трудим нешто да променим и једноставно тако и функционишем. Не волим да размишљам о неким крупним и огромним стварима, јер то човека почиње да оптерећује и да ствара једну можда негативну свест“, рекао је Павићевић.
„Надам се да ћу успети у ономе што се од мене очекује и у ономе што сам можда негде сам замислио да ћу успети заиста, да некоме помогнем и на неком микро-плану, ако је то један човек, два човека, 100 људи који имају неки проблем, да ћу можда успети да олакшам комуникацију. Да ћу можда помоћи да се приближе неки ставови“, додао је он.

Коментаришући своје свакодневне обавезе у Приштини, Павићевић је казао да улази у рутину, да ће због боље комуникације почети да учи албански и да за сада није имао непријатности, нити инцидената.
„Ево, ја сам у Приштини од 17. јуна и све то полако почиње да улази у једну рутину, једну нормалу, тако да је нормално шетати центром Приштине и неким другим деловима Приштине, као и било где друго“, каже Павићевић.
„Имао сам неки нормалан однос и већ неку навику да долазим, иако ја јесам имао један инцидент у априлу прошле године, када смо долазили на техничке разговоре око катастра и када су каменована наша два возила“, навео је он.
„За сада, кажем, у принципу, све је мирно. Ја, у складу са Бриселским договором о официрима за везу, имам и 24-часовно обезбеђење, али заиста, инцидената и непријатности нисам имао“, казао је Павићевић.

Бриселским споразумом премијера Србије и Косова предвиђена је размена официра за везу. Београд је у Приштину послао Дејана Павићевића, а Приштина у Београд Ваљдета Садикуа.

ТАНЈУГ