„Еуропски“ нема шта? И синоћ у Вуковару разбијали ћириличне табле!

HRVATSKA VUKOVAR SKIDANJE PLO?E

Само два дана након што је премијер Зоран Милановић са противницима ћирилице у Вуковару договорио да повуче полицију и челичне барикаде, а да двојезичне табле на зградама локалних институција остану, вечерас око 21 сат са зграде државне управе поново је скинута ћирилична табла.

Загребачки „Вечерњи лист“ је на свом портал објавио да починиоци овог недела за сада нису познати.

После вишенедељног натезања, Милановић је у четвртак увече боравио у Вуковару и са противницима ћирилице, окупљеним око Стожера (штаба) бранитеља хрватског Вуковара, на састанку који је трајао готово четири сата договорио да повуче полицију и да уклони барикаде које су обезбебђивале зграде на којима се налазе двојезични натписи.

Наредни састанак с противницима ћирилице у проширеном саставу био је договорен за 24. октобар у Загребу, а њему би требало да присуствује и председник Иво Јосиповић који је, иначе, поздравио повлачење полиције и челичних барикада, као и договор премијера с вуковарским бранитељима.

Састанак премијера с противницима ћирилице у Вуковару и њихов договор о повлачењу полиције и барикада поздравили су и представници Срба у Хрватској.

Раније вечерас, проитвници ћирилице који себе називају бранитељима хрватског Вуковара демантовали су медијске наводе да је с премијером договорено да се двојезичне плоче више не уклањају.

Бранитељи поручују да нити могу, нити хоће да чувају, према њиховом мишљењу, противуставно и противзаконито постављене предмете.

„Штаб за одбрану хрватског Вуковара није с владом и њеним председником постигао договор да се двојезичне плоче више неће уклањати. То је измишљотина“, саопштио је „Штаб за одбрану хрватског Вуковара“, пренели су хрватски медији.

Двојезичне плоче на зградама локалне самоуправе постављене су у Вуковаору пре нешто више од месец дана уз велике инциденте и сукобе полиције с противницима ћириличних натписа.

Од тада до вечерас ћириличне плоче су више пута скидане и враћане, упркос порукама хрватског државног врха да се Закон о праву мањина мора спроводити.

Срби у Вуковару стекли су право на званицну примену ћириличног писма након пописа 2011. године који је показао да у том граду Срби чине више од трећине становника.

ТАНЈУГ