Дачић позвао Србе да изађу на шиптарске изборе

SRBIJA GA?ANICA POSETA DA?I?

ГРАЧАНИЦА – Премијер Србије Ивица Дачић позвао је данас Србе на Косову и Метохији да на предстојећим шиптарским изборима гласају за оне политичке снаге које ће водити јединствену политику са Београдом и самим тим имати капацитет да заштите српске државне и националне интересе и поручио да је за сваког Србина долазак на КиМ ходочашће.

Дачић је, обраћајући се грађанима окупљеним у порти манастира Грачаница, истакао да Приштина нема потребе да негодује због мешања Београда у изборе на КиМ јер Срби који тамо живе већ знају да је јединствена борба за националне интересе једини гарант њиховог опстанка на Косову.
„Приштина не забрањује да дођу и да кампању држе они који се залажу за бојкот избора и онима који се залажу за отворену колаборацију са приштинском влашћу јер њима одговара да што мање Срба изађе на шиптарске изборе. Морамо да урадимо нешто што њима не одговара, а то је да узмемо власт и искористимо је за своје интересе“, рекао је Дачић.

Премијер је позвао српске политичке актере на Косову да се не сукобљавају међусобно и да, како је рекао, Срби не гину од српске руке, већ да трагају за јединством.
„Нема помоћи српском народу на КиМ ако Србија није јака, а она не може да буде јака ако није јединствена и зато вас позивам на јединство у одбрани наших националних и државних интереса“, подвукао је Дачић.

Осврћући се на поједине оцене да је његова посета КиМ верског карактера, премијер Србије је рекао да је то тачно зато што он верује у Србију и зато што је КиМ за свакога Србина света земља, а долазак на њу ходочашће.

Претходно, на почетку посете Грачаници, Дачић је рекао да је на КиМ дошао како би пренео поруку да се Србија брине о својим грађанима и да ће тако чинити и убудуће.
„За нас је битно да Срби буду јединствени и да најбоље заштите своје интересе“, рекао је Дачић новинарима пролазећи кроз манастирску порту окружен снажним обезбеђењем.

Према његовим речима Влада Србије на овај начин жели да пренесе и поруку мира и потребе за заједничким животом на Косову и Метохији.

На питање да ли је потребно толико обезбеђење, Дачић је рекао да њему обезбеђење на КиМ не треба, и да људи којима је окружен нису припадници његовог личног обезбеђења, већ пратња која му је додељена за ову посету.

Митингу су присуствовали високи званичници „Српске“, кандидати за градоначелнике свих општина, као и посланик у Скупштини Србије Звонимир Стевић.

Говорници су рекли да Дачићу није било дозвољено да присуствује скупу од стране шиптарских власти, али су поручили да се тако нешто више неће дешавати нити дозволити после 3. новембра.

ТАНЈУГ