Љајић: Србија мора да дозволи ГМО

gmo-jabuke

Није тајна да услов за пријем у СТО јесте да се из законске регулативе избаце све рестриктивне одредбе о промету било каквих производа, па и ГМО, каже министар

БЕОГРАД – Министар трговине Србије Расим Љајић изјавио је данас да Србија мора да дозволи промет генетски модификованих организама (ГМО) ако жели пријем у Светску трговинску организацију (СТО), али да забрана производње остаје на снази.

Љајић је казао да није тајна да услов за пријем у СТО јесте да се из законске регулативе избаце све рестриктивне одредбе о промету било каквих производа, па и ГМО. „Забрана производње ГМО ће остати као део домаће законске регулативе. Оно против чега су у СТО и што су у Европској комисији поновили, јесте да не може да се забрани промет ГМО„, рекао је Љајић, објашњавајући да тај промет домаћим законодавством може максимално да се ограничи.

„Дакле, ради се само о измени оног дела који се тиче промета, али остаје забрана производње. Ако хоћемо у СТО, забрана промета мора да се избрише, али већ у следећем члану закона можете да наведете све што мора да се испуни да би се тај промет дозволио“, објаснио је Љајић.
Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација је навео и да те измене, ако Србија жели пријем у СТО у децембру, морају да се ураде врло брзо, јер је следећи рок тек наредне године.

Он је подсетио да је Србија у групи 25 земаља које су у процесу преговора о пријему у СТО, те да је ван СТО остало још само тринаест земаља, „за које није ни чуо“. „Ја сам питао хоћете да ли будете са ових тринаест или са свим осталим у СТО… Можете да кажете ‘нећемо у ЕУ , ни у СТО’. И то је политика, и то смо пробали, али видели смо где нас је то довело. Ми морамо да поштујемо правила која важе. То је једино што је исправно“, поручио је Љајић.

Када је реч о најави министра финансија Лазара Крстића да ће за ИТ опрему важити виша, а не нижа стопа ПДВ-а, он је казао и да се још не зна који производи ће ићи са ниже на вишу стопу пореза на додату вредност (ПДВ). Љајић је додао и да још није донета коначна одлука о повећању стопе ПДВ на опрему за информационе технологије (ИТ) са осам на 20 одсто. „ИТ сектор јесте велика и реална шанса Србије, зато што извозимо 200 милиона (евра) годишње софтвера, а може да буде четири пута више. И јесте један од пет сектора са највећим потенцијалем у земљи“, оценио је Љајић.

Министарство трговине и телекомуникација, додао је, даће своје мишљење на предлог о повећању ПДВ-а на ИТ опрему, ако буде формулисан у том облику. Љајић је истакао да постоји читав низ других производа за које сматра да могу да иду са ниже на вишу стопу ПДВ-а, и да на тој листи није рачунарска опрема.

Б92,Бета