Хрвати у Србији слободно славе бана Јелачића, а у Хрватској им и табле ћириличне сметају?

RENOVIRANA RODNA KUCA BANA JELACICA

Нови Сад – Хрватска национална заједница прославила је синоћ у Новом Саду један од својих највећих националних празника, рођендан бана Јосипа Јелачића. Јелачић је рођен у новосадском предграђу Петроварадину.

Председник Хрватског националног вијећа (ХНВ) Славен Бачић рекао је да је прослава рођења бана Јелачића највећи празник ове националне заједнице у Србији, јер је он највећа историјска личност Хрвата.

„Бан Јелачић је отац модерне хрватске нације, а овакви празници и обележавање датума значајни су јер се људи све више удаљавају и све мање познају. Важно је да се виђамо, размењујемо искуства и упознајемо“, рекао је Бачић.

Он је додао да је ХНВ пре више година предложио да се кућа бана Јелачића, у којој је рођен и која се налази у Петроварадину, откупи и да се од ње направи музеј и седиште Културног друштва „Јелачић“.

„Проблем са овом иницијативом настао је са када су станари почели да прецењују вредност својих делова куће. Оно што може да се деси је да се откупи бар део куће, али су за откуп потребни заједнички финансијски напори Хрватске и Србије“, закључио је Бачић.

Генерални конзул Хрватске у Суботици Драган Ђурић казао је да је на дашњи дан и хрватски председник Иво Јосиповић у посети Србији, те да се нада да ће том посетом коначно бити стављена тачка на „стигму“ која прати односе ове две земље.

Ђурић је изразио наду да ће ускоро бити решен и проблем образовања Хрвата у Србији, односно уџбеника за основне и средње школе на хрватском језику, који ни након 12 година од увођења тог језика у школе нису обезбеђени за ђаке.

Директорица канцеларије за људска и мањинска права Србије Сузана Пауновић рекла је да Влада Србије високо на листи приоритета има поштовање, унапређење и заштиту људских права и права националних заједница које у њој живе.

Она је нагласила да на основу билатералног споразума Србије и Хрватске функционише међувладин мешовити одбор, чијим ће радом бити унапређен положај националних мањина Срба и Хрвата у обе земље.

Свечаност прославе празника почела је извођењем српске, па затим и хрватске химне, а присуствовали су званичници влада обе земље, покрајинске власти, као и представници локалних самоуправа и медија.

Бета