Надбискуп Чели: Папа Фрања спреман за Србију

Pope Francis

Према његовим речима, да би папа дошао у Србију потребне су две ствари – званичан позив Владе Србије и Српске православне цркве

БЕОГРАД, – Уколико се стекну услови, папа Фрања би ускоро могао да посети Србију, рекао је у разговору надбискуп Клаудио Мариа Чели, председник папског Већа за друштвену комуникацију и један од најближих сарадника поглавара Римокатоличке цркве.

Надбискуп Чели, који је први пут у Србији, оценио је, говорећи о предстојећем сусрету са патријархом Српске православне цркве, да је међусобни дијалог две цркве веома битан.

Морамо да сарађујемо и заједничким напорима решавамо проблеме са којима се сви суочавамо. Не само у Православној и Римокатоличкој цркви, већ у друштву уопште, поручио је Чели.

Међусобни дијалог између СПЦ и Ватикана био је у прошлости, према његовој оцени, доста затегнут, али се у последње време мења набоље.

Отворенији је и срдачнији, рекао је Чели изражавајучи задовољство због предстојећег сусрета са патријархом СПЦ.

Према његовим речима, да би папа дошао у Србију потребне су две ствари – званичан позив Владе Србије и Српске православне цркве.

Такође, мора постојати заједничка жеља за његовим доласком и православне и католичке заједнице, указао је Чели, напомињући да је то „деликатан посао“.

Морамо да створимо позитивну, братску атмосферу, али, идемо ка томе, корак по корак. Треба пуно стрпљења, љубави, али верујем да ће се ускоро стећи услови да папа посети Србију, рекао је Чели.

Данас