Квази аналитичари религије хвале патријархов позив Србима да изађу на шиптарске изборе

БЕОГРАД – Аналитичари религије поздравили су позив патријарха Иринеја Србима на Косову и Метохији да изађу на новембарске изборе и кажу да је позив поглавара СПЦ добродошао, јер ти избори треба да потврде да је Косово српско, односно да је онолико српско колико тамо има Срба.

Живица Туцић је у изјави Танјугу указао да патријарх није први из Цркве који је позвао Србе да изађу на изборе, већ да су то пре њега учинили епископ Теодосије и игуман манастира Високи Дечани Сава Јајић.
“Наравно да су већ почеле критике, па чак и напади на патријарха да то није став Цркве. Патријарх има право да изнесе своје мишљење као поглавар, које је на неки начин и мишљење Цркве. Органи Цркве не морају да одмах да потврде његову реч, као што он није у обавези да унапред добије сагласност за нешто што ће рећи”, објашњава Туцић.

Напомиње да су, нажалост, времена таква да у Цркви постоје кругови који, када им то одговара, не бирају начин да критикују патријарха.

Подсећа да је патријарх приликом устоличења рекао да се у Србији државним и политичким пословима бави држава, али да ће Црква увек бити ту да помогне.
“Процену интереса Срба на Косову је обавила држава. Патријарх је једноставно само констатовао да је држава предузела све што је могла, а што је у интересу Срба”, навео је Туцић, који каже да ту треба увек имати у виду дугорочни интерес Цркве, а то је – да се сачува становништво и да се сачувају верски објекти.

Указује да изласком на изборе Срби доприносе очувању та два витална црквена интереса и то је оно на чему Црква треба да инсистира јер, како каже, тамо где буде Срба у органима власти ту ће бити могуће организовати и повратак оних који то желе.
“Једноставно поделе и тензије треба да попусте, а ови избори су и у краткорочном и у дугорочном интерсу Срба, па је и патријарх једноставно следио став већине српске популације и политичких организација које тамо делују”, сматра Туцић.

Он је уверен да патријархов позив није ни подршка држави, ни партијама на власти, како би, како каже, то неки желели да представе и интерпретирају, већ подршка интересима Срба који су заиста збуњени свим могућим досадашњим обећањима, па је стога и њихово страховање оправдано.

Аналитичар религије Мирко Ђорђевић такође сматра да је позив Србима да изађу на изборе на Косову и Метохији добродошао, али и подсећа да се црквена влада у више наврата до сада изјашњавала да је бриселски споразум заправо коначна издаја Косова и да Срби не треба да излазе на изборе.

Патријархов позив, међуитм, каже Ђорђевић, упућује на закључак да су односи државе и Цркве нешто бољи него што су то били у претходном периоду, а били су, подсећа, најблаже речено затгнути.
“Недавно у Москви патријарх је тврдио да је влада у Београду на западном курсу и да не следи националне интересе. А сада долази једна оваква изјава па нам остаје да видимо како ће реаговати Синод, јер није тајна да у црквеној влади и епископату постоји више струја, а која је моћнија и која ће однети превагу остаје да видимо”, рекао је Ђорђевић Танјугу.

У питању је, каже, драматичан тренутак и зато је веома значајан поив патријарха јер “ноторна је истина да ће Косово бити онолико наше колико тамо буде Срба”.

ТАНЈУГ