Ивица Дачић: Само луд човек може да каже да улазак у ЕУ није у нашем интересу

dacic

НИСМО баш створени за Европу, а и она нам се пуно не радује.

Ову реченицу написао је Ивица Дачић 1989. у листу „Студент“, док је још маштао о новинарској слави у задимљеним редакцијама.

Мењала су се времена, мењао се и Дачић. У његовом кабинету на првом спрату зграде Владе сада шљаште жуте европске звездице. На почетку разговора питамо премијера да ли се ишта суштински променило у односу Запада према Србији у протеклих четврт века:

– Сећам се да сам у том тексту рекао и да ЕУ нема сврху ако не обухвати све земље. Многи страни премијери ми данас кажу зашто толико журите у Европу. А ја им кажем – зашто сте ви одавно пожурили пре нас?

* Све је то лепо, али често се на пијацама, славама, у кафанама чује да ћемо у ЕУ ући на куково лето…

– Чуо сам и те коментаре. Не идемо ми тамо силом и ја никада тамо нећу ући по сваку цену. Али само луд човек може да каже да улазак у ЕУ није у нашем интересу. Реално је да преговори са Бриселом почну крајем децембра.

* Плаћа ли Србија прескупо ту улазницу? Је ли цена индиректно признавање Косова?

– За мене је веома фрустрирајуће да све почиње и завршава се Косовом. Оно је посебна територија по Резолуцији 1244, али га ми не сматрамо државом. Признајем да ходамо по ивици жилета – идемо између потребе за евроинтеграцијама и потребе за заштитом националних интереса. Није спорна нормализација односа са Приштином, али нико од нас не може да тражи да променимо став о статусу Косова.

* Је ли вам ико из Британије или Немачке помињао да ћемо пре уласка у ЕУ морати да потпишемо уговор о добросуседским односима са Косовом?

– То никада није била тема.

* Зашто зовете Србе на изборе, које организује „држава“ коју не признајете? Терате их да изађу на биралишта, а немају члана у изборној комисији ни контролоре на бирачким местима…

– Бриселски споразум је у две реченице обухватао локалне изборе, које би надзирао ОЕБС. Дијалог о томе морао се водити накнадно и тачно је да Приштина није обавила своје обавезе укључујући и бирачке спискове. Они као да хоће да „лојалнији“ Срби победе на изборима. Иначе, место у ЦИК припало је странци Слободана Петровића, али ће оно бити уступљено представнику „Српске листе“, коју подржава Београд. На последњем састанку сам пред Кетрин Ештон рекао: Не интересује ме како ћете то да спроведете, али Тачи мора да испоштује договор. Наш циљ је да се оформи Заједница српских општина, јер тиме Срби први пут добијају легалну власт, коју је међународна заједница да сада видела као илегалну структуру.

Вечерње новости