Србија иде путем Содома и Гомора?

ateisti

Удружење грађана „Атеисти Србија“ наставили су серијал трибина у Дому омладине, а ноћас су успели да сагледају питање „Религија и сексуалност“ које већ хиљадама година лебди над цивилизацијом. Ова несвакидашња дебата се организује по други пут ове године у просторијама Дома омладине.

Овај пројекат је покренула и реализовала Милена Бургић из Удружења Атеисти Србије, која је овим путем хтела отворено да прича о Библији која упражњавање секса преписује грешницима.

– Велики број предрасуда са којима се сусрећемо и данас, у XXИ веку, потиче из Библије. Осим стереотипа о жени и мајци као мање вредној од мужа, ту су и предрасуде о сексуалним мањинама и испољавању сосптвене сексуалности – рекла је Милена Бургић из Удружења Атеисти Србије.

Ову дебату је подражао велики број суграђана, а придружили су се и професори факултета као и психолози који су учествовали у дебати.

Учесници трибине су представили виђења великих верских заједница о питању људске сексуалности у приступима овој за многе и даље табу-теми, али и одговорили на питања у вези са изазовима и реакцијама на сексуално ослобађање.

– Једна ствар која се мени не свиђа из Библије је приручник намењен девојчицама у којем пише да свака девојчица треба да зна да је мушкарац, као и Бог, изнад ње и да она мора да му се покорава. Од каквог смо ми онда значаја и чему им служимо, процените сами – рекла је др Биљана Стојковић, доцент Биолошког факултета.

Пројекат су подржали др Биљана Стојковић (доцент Биолошког факултета), др Гордана Јовановић (професорка психологије на Филозофском факултету) и Бобан Стојановић (активиста геј популације).

– Кажу да је Бог створио човека, не људи су створили Бога. А самим тим и религију, затим правила шта је прихватљиво а шта не у сексуалном односу. Долазимо до Библије која тврди да је секс за грешнике, па то значи да ће све поштене мајке горети у паклу? – каже др Гордана Јовановић, професорка психологије на Филозофском факултету.

Затим је Бобан Стојановић, активиста геј популације додао: „Када су почеле приче да нису Адам и Стева већ Адам и Ева и слично, дошло ми је да ставим прст у уста и да повраћа.

– Људи гаје страшне визије о хомосексуалцима, као да ми по цео дан имамо сексуалне активности и да нам је то једина сврха живота. И онда долазе на идеју „Још сада када ми то легализује они ће то радити свугде, на свему и сваком“, то су глупости – објашњава Бобан Стојановић, геј активиста.

Блиц