Збогом Косово

zbogom kosovo

Последњи дани српске државе на Косову и Метохији

Срби на Косову и Метохији ускоро остају као једина етничка скупина у савременој Европи која је незаштићена и без државе, као Курди. Мада изгледа крајње лицемерно, међународне организације које су допринеле оваквој ситуацији, полако се окрећу заштити преосталих Срба. Они ће, након избора у албанској држави (били они одржани или не), постати штићеници хуманитарних или сличних организација за заштиту људских права. Одатле, па до потпуног нестанка, није далеко…

На годишњицу политичког и државног преврата у Србији, 5. октобра 2013, немачка новинска агенција Дојче Веле јавила је да су Албанци из села Мироче на Косову, напали моткама и претукли неколико Срба док су на својим имањима брали јабуке. И то у сред бела дана, у 12, 30 часова, како је прецизирано у овом извештају.

Дежурни лекар у болници у Косовској Митровици, др Саша Димић, дао је изјаву неколико сати касније да је на пријемно хируршко одељење довезено пет пацијената старосне доби од 36 до 42 године са контузионим повредама главе и тела.
Занимљиво, сва петорица пребијених Срба су из оближњег села Гојбуље, познатог по албанском терору над Србима из давних осамдесетих.

Дана 31. јула 2013. године, заменик Хашима Тачија, премијера самопроглашене албанске државе, Србин, Слободан Петровић, посетио је село Гојбуље и обећао да ће им та лажна држава бити мајка, а не маћеха, причао им је све у духу легендарне песме Алексе Шантића „Остајте овдје“. Неки су му и поверовали, мада више од двадесет година трпе албанске зулуме, а принуђени су да плаћају два пореза- и својој и лажној држави. Два месеца после овога, петоро сељака из Гојбуља претучени су и у контузованом стању доведени у митровачку болницу.

Само три дана после пребијања Срба из овог села, огласио се и Еулеx, али не са идејом да коментарише овај догађај, него да најави свој дугорочни останак на Косову. Званично, ова европска институција не жели да оде са овог подручја јер у Бриселу сматрају да „Косово није држава у правом смислу те речи“. Албанска власт у Приштини мисли супротно од тога.

Када је заменик шефа Еулекса на Косову, Енди Спаркс рекао да ће та мисија, након окончања такозване надгледане независности, остати да обавља свој мандат на Косову, огласили су се албански екстремисти, али не и Тачијева влада. Јер је Спаркс нагласио да ће се Еулекс сада, уз свој редовни посао, бавити надгледањем косовских власти!

Још један шок задесио је Тачијеву владу: Спаркс је рекао да ће Еулекс наставити да испуњава свој мандат, али не више у оквиру такозваног Ахтисаријевог плана!

„Наставићемо да делујемо и на основу нашег извршног мандата обављајући хапшења људи или претраге, уз асистенцију Кфора, ако то буде било потребно“, поручио је он.

У међувремену, Срби на Косову су подељени између страначких племена из Београда. Прете им и из Приштине и Београда. Вучић им прети да ако не изађу на гласање да их неће бити. Албанци им прете исто то, и ако изађу и ако не изађу на изборе за останак у лажној држави.

Све ово говори да ће од свих изиграни косовски Срби ускоро доживети да буду сведоци сукоба међународних организација и Албанаца.

Истовремено, организација за заштиту људских права „Амнести интернешенел“ више пута је скретала пажњу на неуспех мисије Уједињених нација на Косову, посебно кад су у питању истраге у вези са судбином цивила, углавном Срба, који су нестали током рата на Косову 1998. и 1999. године.

У једном од последњих својих извештаја, „Амнести интернешенела“ са Косова пише да УНМИК није успео да истражи нестанак Срба током рата 1998. и 1999. године те да су пропусти УН допринели да на Косову превлада клима некажњавања злочина над Србима!

Експерт ове организације за заштиту људских права, госпођа Шан Џонс, рекла је да „то што Унмик није спровео истраге у вези са многим и систематских нападима на српске цивиле, као и могуће злочине против човечности, допринело је томе да на Косову превлада клима некажњавања злочина“.

Крајем августа месеца, када се водила дебата о Косову у Савету безбедности УН у четвртак, прочитано је и писмо „Амнести интернешнел-а“ да су рођаци несталих, углавном Срба, поднели око 150 жалби у којима тврде да Унмик није „истражио отмицу и касније убиство њихових рођака“. Ова организација потврђује да у многим случајевима „УНМИК није изнео никакве доказе да је истрага уопште спроведена“!

Шта косовске Србе у будућности очекује? Све говори да ће након избора по вољи силника из Вашингтона, завршити као једина незаштићена етничка скупина у модерној Европи, да ће се њима бавити хуманитарне и међународне организације, а да ће албанско насилништво и тежња ка вештачкој држави остати велики међународни проблем…Али, што се Србије као државе тиче, може се слободно рећи-збогом Косово! Можда не заувек, али што се ове генерације тиче, оно је данас страна држава. Тамо ни српска влада, ни министри, ни председник државе, не могу да оду. Сами су то, у Бриселу, договорили и потписали, лажући и грађане Србије и Србе на Косову и Метохији. Колико је Вучић узео пара за предају Космета, гајимо наду, брзо ће се сазнати.

Зато и не изненађују сталне претње Вучића и Николића упућене косовометохијским Србима да морају изаћи на изборе, и тако признато Републику Косово. А од новембра, после избора, банда Вучић-Николић заборавиће на њих, окрећући се преосталим Србима, да и нас докусуре.

Васељенска ТВ