Независност КиМ одлично прошла, на реду је Војводина и права Цигана

brisel-file

Брисел – Србија ће у среду добити позитиван годишњи извештај Европске комисије о напретку. У овом документу, који ће представити комесар за проширење Штефан Филе, констатује се да је земља направила даље кораке напред у стварању друштва које је компатибилно с европским нормама.

Позитивној оцени је умногоме допринео ток дијалога између Београда и Приштине, а биће и замерки, међу којима су и оне у вези с финансирањем Војводине или неодржавањем Параде поноса.

Према сазнањима „Новости“, уз дијалог с Приштином, између осталог биће похваљено побољшање политике регионалне сарадње, а наглашен је и значај недавног ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, којим се стварају услови за царинску унију. Констатује се и боља контрола јавних набавки. На позитивном тасу је, између осталог, и побољшан положај Рома. Похвалу ће добити рад на досада оствареним реформама, као и борба против корупције и организованог криминала, с тим што ће се тражити додатни напори у том домену.

С друге стране, наглашава се кашњење доношења закона о финансирању Војводине, траже се измена закона о медијима, видљивија транспарентност власничке структуре и већа независност регулаторних тела. Бриселу нису по вољи ни субвенције фирмама које послују с губитком, као ни чињеница да се закони често усвајају по хитном поступку.

Потребни су даљи потези и у исправљању грешака у реформи правосуђа, као и пресуде у борби против корупције. Додатни напор тражи се и у смањењу броја лажних азиланата, имајући у виду нови механизам за могућу суспензију безвизног режима, који ће ускоро ступити на снагу.

Истакнуто је и да ће се с посебном пажњом пратити ток и излазност на предстојећим локалним изборима на окупираним територијама. Наставак нормализације односа с Шиптарима је наглашен као суштински услов за даљи напредак европских интеграција. Извештај ће потврдити позитивну одлуку Европског савета да Србија најкасније у јануару следеће године започне приступне преговоре.

Годишњи извештај Европске комисије за сваку земљу понаособ, који, уз заједничку стратегију проширења, припрема тим комесара Штефана Филеа, пресек је целокупних догађања у друштву током протеклих дванаест месеци и представља прави рендгенски снимак стања у земљи.

На шездесетак страница обрађују се и коментаришу достигнућа, истичу успеси и износе замерке у оквиру политичких и економских критеријума, од нивоа демократије и стања владавине права, до функционисања тржишне економије. Ситуација се „снима“ са свих аспеката, од слободе кретања робе и људи, преко пољопривреде, транспортне политике и енергије, до финансијске контроле, спољних односа, правосуђа и основних права. Све се обрађује ставку по ставку, по поглављима попут оних која ће бити тема предстојећих приступних преговора, па ће Србија и на овај начин тачно знати где се налази по сваком одељку европских интеграција понаособ.

Влада у понедељак о корацима ка ЕУ

Координационо тело за процес приступања Србије Европској унији одржаће у понедељак седницу посвећену будућим корацима у наставку евроинтеграција.

Седници ће председвати премијер Ивица Дачић, а присуствоваће и шеф преговарачког тима за вођење преговора о пристуању Србије ЕУ Тања Мишчевић.

Дачић је претходно изјавио да је жеља Србије да преговори о прикључењу ЕУ почну што пре и да очекујемо добре вести.

Он је раније подсетио да ће 21. октобра у Луксембургу бити одржана прва седница Савета за примену Споразума о стабилизацији и придруживању.

„Очекујемо да у децембру буде усвојен позитиван закључак и, како је раније најављено, да најкасније до краја јануара 2014. године буде одржана прва међувладина конференција“, рекао је Дачић.