Берлин и Лондон за то да Еулекс врати велики део извршне власти нелегалној косовској влади

EULEX

Брисел – Немачка и Велика Британија сматрају да Еулекс треба „велики део извршне власти да врати нелегалној косовској влади“.

Ово се односи на сектор царине, правосуђа и полиције“ на југу Косова, али да се задрже кључни делови Еулекса, задужени за „осетљива питања“ ратних злочина, организованог криминала и корупције, као и заштите сведока.

У немачко-британском документу упућеном партнерима у ЕУ, у који је имала увида агенција Бета, додаје се да се „на северном Косову ЕУ мора прилагодити специфичним изазовима“.

То захтева снажније присуство Еулекса у извршном деловању полиције, правосуђа, уз сарадњу с Кфором, као и „изградњу поверења у комуникацији са становништвом“.

Еулекс на северу мора одиграти важну улогу у примени дијалога Београд-Приштина, додају Немачка и Велика Британија, „а важно је да ЕУ и државе чланице и даље влади Србије предочавају нужност потпуне сарадње с Еулексом“.

Берлин и Лондон су овакве предлоге изнели чланицама Европске уније у склопу припрема за будућу улогу Еулекса на Косову, пошто у јуну идуће године тој мисији ЕУ истекне мандат, а имајући у виду одлуку ЕУ да с Приштином покрене преговоре о споразуму о придруживању, споразум Београд-Приштина, као и захтев косовске владе за измену мандата Еулекса, док је „престао међународни надзор Косова“.

Немачка и Велика Британија наглашавају да „Европска унија и њене чланице морају да и даље пружају снажну политичку и техничку подршку Специјалном истражном тиму (СИТФ) за наводе о трговини органима на Косову“.

„Специјални истражни тим мора и даље деловати под целокупним окриљем Еулексовог мандата“, истиче се у документу.

Према немачко-британском незваничном документу, Европска унија мора да знатно примереније искористи присуство свог специјалног изасланика, деловање Еулекса и ЕУ финансијску помоћ, а да „обезбеди да влада Косова преузме јасну одговорност у хватању у коштац с коренима изазова за владавину закона на Косову“.

Тражи се и да се „Еулексу зајамчи јасно виђење сврхе, опипљивих циљева и план повлачења“, уз „признавање врло одвојених изазова с којима се суочавамо на северу Косова“.

У документу се истиче да Еулекс треба да задржи важну улогу у примени договора у дијалогу Београд-Приштина, сузбијању корупције и организованог криминала, као и ратних злочина, полиције и реформе правосуђа.

Берлин и Лондон су уверени да се „на устаљени начин не може и даље деловати“ кад је реч о техничкој и финансијској подршци на северу Косова.

Отуд траже да се и „креативније и прилагођеније осмишљава коришћења средстава из фондова ЕУ, ИПА 2, како би се тамошње становништво подстакло да се не окреће против, већ ка деловању међународне заједнице“.

Бета