Признање Косова ипак услов за ЕУ

Hajnc-VIlhelm

Потврда да постоји неформални британско-немачки документ који предвиђа да Београд и Приштина морају да реше међусобне односе, стигла је од немачког амбасадора у Србији Хајнца Вилхелма који је за утеху поручио да то треба да се деси тек на крају преговора Србије са Европском унијом.

Тај „нон пејпр“ је , према речима директора Форума за етничке односе Душана Јањића, преговарачки оквир за нормализацију односа Србије и Косова и, како појашњава, званични документ који је стигао у Владу Србије.

Није јасно зашто га је Влада ставила у статус државне тајне и неспремно дочекала преговоре. Очито нису разумели последице онога што су урадили на преговорима у Бриселу у априлу и онога што ће уследити у новембру, а то је да су врата за признање отворена и чланицама ЕУ које до сада нису признале Косово – тумачи Јањић.

Он додаје да ће Косово признати Словачка, Грчка, Румунија, а да још увек са тим питањем тргује Шпанија. Остаје, према његовим речима, само Кипар који као такав неће блокирати политику ЕУ према овом проблему. То, како истиче, значи да и Брисел више неће бити статусно неутралан, на шта Влада Србије када је почињала преговоре са Приштином, није рачунала, а морала је да зна.

Београду је достављен преговарачки оквир, а ово што је немачки амбасадор рекао је практично амандман Немачке и Велике Британије којем се прикључила и Холандија за такозвани нови оквир преговора. То су већ три државе, али се не морају прикључити све чланице ЕУ, јер је нон пејпр део механизма за преговоре – појаснио је Јањић и додао ће међународни представник на терену процењивати да ли се остварује нормализација, што ће вероватно трајати дуже од преговарачког процеса.

 

Постепена нормализација

Да преговори почну у јануару 2014, очекује и председник Европског парламента Мартин Шулц који је нагласио да ЕП жели наставак историјског дијалога Београда и Прфиштине, тако да се односи „све више нормализују“.
– Будућност и Србије и Косова треба да буде у ЕУ – казао је Шулц и додао да су правила у процесу проширења „јасна и да не би требало да буде нових условљавања“.

Визе (ни)су претња

На питање да ли Србији прети поновно увођење виза због великог броја азиланата у Немачкој, Вилхелм је одговорио да одлуку о томе доноси Европска комисија и да нема разлога за песимизам. Навео је и да је прошлог месеца 1.600 грађана Србије затражило азил у Немачкој, што је рекорд у односу на све друге земље из којих долазе азиланти.

Д. Декић – Вести