Још једна ћирилична плоча скинута крај Шибеника

HRVATSKA VUKOVAR SKIDANJE PLO?E

ЗАГРЕБ – Две од четири скинуте ћириличне плоче у Вуковару током протекле ноћи поново су постављене на зградама локалне самоуправе, док је истовремено таква плоча скинута са зграде општие Бискупија, у месту Косово, надомак Шибеника.

Вуковарски бранитељи тврде да овог пута неће предузимати акцију скидања ћириличних плоча.

Поново постављене две плоче у Вуковару чува уочљиво велики број припадника интервентне јединице хрватског МУП-а које штите “челичне барикаде”, пише загребачки “Вечерњи лист”.

 

Почетком октобра у Вуковару је поново скинуто четири од укупно пет ћириличних плоча.

“Челичне барикаде и интервентне јединице МУП-а налази се испред зграде Завода за здравствено осигурање у Луци Вуковар, па се претпоставља да ће током дана или сутра и на тим објектима појавити двојезичне плоче”, пише лист.

За сада, како се наводи, никога нема испред зграде Штаба за обрану хрватског Вуковара, а Владо Јукић, представник за правна питања тог штаба каже да не верује да ће бити било каквих акција.

“Добили смо дојаве рано ујутро о постављању плоча. Знамо да се то догађа, али не верујемо да ћемо ишта предузимати. Њихово постлвјање се не може спречити И нећемо их скидати”, рекао је Јукић.

А на уклоњеној плочи у месту Косово је ћириличним и латиничним писмом било исписано “Општина Бискупија – Месни одбор Звјеринац”. О догађају у Бискупији је, наводи лист, упознат надлежни државни тужилац који је наложио да полиција поступа у циљу проналаска украдене плоче и починитеља.

Иначе, скидање ћириличних плоча у више хрватских градова протеклих дана осудио је председник Хрватске Иво Јосиповић којије рекао да је “то срамота за све”.

Танјуг