Наташа Кандић опет тужи српску војску и полицију за злочине над Албанцима

natasa kandic 1

Против више припадника ВЈ и полиције Фонд за хуманитарно право поднео кривичне пријаве због сумње да су убили 78 косовских Албанаца 1999. године у селу Краљане, код Ђаковице.

Фонд за хуманитарно право поднео је Тужилаштву за ратне злочине кривичну пријаву против више припадника Војске Југославије и полиције због сумње да су убили 78 косовских Албанаца 1999. године у селу Краљане, код Ђаковице.

Фонд је у саопштењу навео да је кривичне пријавео поднео против шест идентификованих официра и припадника 125. моторизоване бригаде Војске Југославије, команданта 24. одреда Посебних јединица полиције (ПЈП) и више неидентификованих припадника ВЈ и 24. одреда ПЈП.

Међу пријављенима су тадашњи командант и начелник штаба 125. моторизоване бригаде, Драган Живановић и Ђорђе Николић, тадашњи командант 24. одреда ПЈП Жарко Браковић, заменик команданта 5. борбене групе 125. моторизоване бригаде Роберт Шмајцељ.

Фонд је навео да су тела 17 мушкараца које су 4. априла 1999. године задржали припадници Војске и полиције, пронађена 2001. у масовној гробници код језера Перућац, код Бајине Баште, тела осам мушкараца ексхумирана су са гробља у селу Брековац, поред Ђаковице, док се за телима 53 мушкарца трага.

Међу 78 убијених мушкараца, 11 је било малолетно. Два најмлађа дечака су имала по 15 година, наводи се у саопштењу.

Фонд ће сутра представити досије „125. Моторизована бригада Војске Југославије“.

Вестинет.рс