Кравата за генерала Младића

ratko mladic

Представници Руског дрштвеног комитета за одбрану српског генерала Ратка Младића посалник Државне думе Русије, председник овог комитета Павел Дорохин и угледни историчар балканолог Јелена Гускова посетили су Младића у затвору Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Холандији. О детаљима телефоном Павел Дорохин.

Како је протекао ваш сусрет са генералом Младићем?

Као прво, подржали смо га морално, рекли да наш комитет прати дешавања у Трибуналу, врло смо забринути због здравственог стања генерала и због наставка суђења које све више губи своју легитимност. Ако ћемо за право, ја сам то подувкао у разговору са генералом, Међународни трибунал је нелегитиман пре свега зато што на оптуженичкој клупи нема представника НАТО-а који су пре свих криви за трагедију Југославије.

Са своје стране предао сам Ратку Младићу речи подршке Државне думе, од мојих пријатеља посланика, чланова комитета за његову одбрану, а такође саопштио да смо разматрали са руководством МИП русије – са министром иностраних послова Сергејом Лавровом, са његовим првим замеником Владимиром Титовом – ситуацију везану за делатност трибунала. И акције комитета су биле у целини подржане. Амбасада Русије у Холандији пружа подршку нашим посетама, амбасадор је у току.

Најважније је што смо пренели генералу Младићу да је руска јавност са њим, спремни смо даље да се боримо за заштиту његових права, а надаље за прекид делатности Међународног трибунала и ослобађање свих српских патриота.

Да подсетим да већину преосталих затвореника трибунала чине Срби. Њих терете за злочине које су у ствари на Балкану провоцирале земље НАТО-а.

Деветог октобра Серж Брамерц, главни тужилац Међународног трибунала за бившу Југославију изразио је незадовољство тиме што је у последње време Хашки трибунал изрекао против Срба неколико чудних по његовим мишљењу ослобађајућих пресуда. Очигледно Брамерц је имао у виду одлуке поводом бившег руководиоца српске службе државне безбедности Јовице Станишића и његовог помоћника Франка Симатовића. Ослободили су их у мају ове године. Не чини ли вам се да Хашки трибунал ипак почиње да слуша глас разума?

Не глас разума, већ глас велике државе Русије, почели су да слушају, јер чак председник САД Барак Обама је попустио, мада је дан Д у погледу Сирије већ био означен, а војна машинерија обично се не зауставља… Одјеци долазе и до Хашког трибунала. Мој боравак овде није случајан, сами схватате.

Хвала вам за то што се нашли могућност да испричате о сусрету са генералом…

Још један занимљив детаљ. Генералу сам поклонио кравату. Замолио сам Ратка Младића да ставља ову кравату на заседањима суда, такву црвену са малим српом и чекићем по ободу како Версаће шије, то је наша партијска кравата. Он ју је са задовољством ставио. И на свим следећим заседањима он ће у част нашег јединства бити са том краватом.

Вера Жердева / Глас Русије