Еулекс појачава присуство на северу Косова како се ближи датум шиптарских избора

epa01563034  Kosovo Albanian men walk past graffiti reading ' EULEX Made in Serbia ' in Pristina, Kosovo, 28 November 2008. The U.N. Security Council cleared the way on Wednesday for a European Union police and justice mission, EULEX, to deploy in Kosovo, in a statement welcoming agreement by Serbia and Kosovo to the move. Kosovo has rejected elements of a six-point plan put forward by Mr Ban on the grounds it would imply a partition of the country between its 90 per cent ethnic Albanian majority and minority Serb areas in the north.  EPA/VALDRIN XHEMAJ

Приштина – Еулекс ће појачаће своје присуство на северу Косова, како се буде приближавао датум одржавања локалних избора, 3. новембра, саопштено је данас у Приштини.

Портпарол те мисије Бљерим Краснићи је изјавио да ће се припадници полиције Еулекса концентрисати посебно на север Косова.

„У блиској сарадњи с Кфором, Еулекс ће подржати Полицију Косова у пружању безбедности током избора. Еулекс ће се фокусирати посебно на северни део Косова и тамо појачати своје присуство“, рекао је Краснићи за Радио Слободна Европа.

У „Полицији Косова“ кажу да су већ израдили и издали оперативну уредбу свим регионалним полицијама како да се понашају и које мере треба предузети.

Портпарол „полиције“ Баки Кељани казао је да су предузете све мере да се обезбеди сигурност за грађане у свим деловима Косова 3. новембра, када се одржавају локални избори.

„Безбедност ће бити пружена и у северном делу Митровице. Тамо имамо добру сарадњу с међународним фактором“, казао је Кељани.

Према његовим речима, у досадашњем току предизборних активности на северу, као и у другим деловима Косова, није било безбедносних проблема који су везани за изборни процес.

„Ситуација је, уопште узев, мирна и план који спроводимо у првој и другој фази се остварује како смо предвидели. Тај план предвиђа пружање сигурности у очувању реда и мира на целој територији Косова“, казао је Кељани.

Бета