Вучић: Ићи ћу на Косово наредних дана и ићи ћу и на север и на југ

vucic izdajnik

Лесковац – Први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је да ће наредних дана ићи на Косово и Метохију.

„Ићи ћу на Косово наредних дана и ићи ћу и на север и на југ“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након што му је додељено звање почасног грађанина Лесковца.

Вучић је рекао да је, када је реч о Косову и Метохији, приоритетни задатак конституисање Заједнице српских општина.

„Зато се и излази на изборе – зато што ћемо први пут имати признање целог света, укључујући Запад – формално и суштинско признање Заједнице српских општина“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, то је оно због чега Влада Србије и позива Србе да изађу на локалне изборе заказане за 3. новембар.

На питање новинара да ли ће Заједница српских општина (ЗСО) сарађивати са властима у Приштини, Вучић је одговорио да Београд већ разговара са Приштином, као и да проблем није да се разговара.

„Али за нас је суштина прављење институционалног оквира за српски народ и то је оно што радимо“, рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише могућност да осим листе „Српска“ још нека листа уђе у ЗСО, као и да су „из Београда дириговане свађе међу српским листама“, Вучић је рекао: „Ми ништа нисмо дириговали“.

„Морам да признам да ништа слично нисмо дириговали“, рекао је Вучић и додао да би волео да му се покаже, па ето и у Лесковцу, да ли може да прође неки дан а да нема неких свађа, а не око великих политичких тема.

„Чуо сам и безмало о великим сукобима и о томе да ће (функционер СНС Владимир) Цвијан да ме смени у странци… То је зато што Срби воле да причају о нечему, ма како то бесмислено и нетачно било. Зато морамо да се мењамо, прво себе морамо да мењамо, и ја од себе и полазим“, навео је Вучић.

Шеф БИА биће познат до 17. октобра

Вучић је изјавио да ће нови шеф БИА бити познат до 17. октобра, Дана Безбедносно информативне агенције.

Вучић је у разговору са новинарима, после свечаности на којој је проглашен почасним грађанином Лесковца, рекао да има кандидата за то место, али да ће прво разговарати са председником Србије Томиславом Николићем и председником владе Ивицом Дачићем, па тек онда изаћи у јавност са његовим именом.

Он је, такође, рекао да ће се у понедељак или уторак одржати седница Бироа за координацију рада служби безбедности на тему права на коришћење ротација на аутомобилима.

„Биће врло рестиктивно додељене ротације, као што ћу у наредних десет дана покренути иницијативу и за значајно смањење броја службених возила“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће се посебно разматрати начин коришћења службених возила. Вучић је рекао да је он сам данас у Лесковац дошао без ротације и без пратње.

Наша држава је болесна, прети нам аргентински сценарио

Први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио у Лесковцу да се Србија мора мењати, јер у супротном држави за годину и по прети „аргентински сценарио“.

„Немамо ниједну скупштину града или општину која послује добро, од Суботице до Врања. Наша држава је болесна, болесна је влада, локалне самоуправе, јавна предузећа. Не можемо у болесном систему да прихватамо болесне манире и навике“, рекао је Вучић студентима у лесковачком Центру за стручно усавршавање и образовање младих.

„Ако овако наставимо за годину до годину и по имаћемо аргентински сценарио. Ја у таквом сценарију не бих желео да учествујем“, додао је он.

Вучић иначе данас борави у Лесковцу где ће му бити му уручена награда почасног грађанина тога града.

Вучић се најпре у 11.00 часова, у Центру за едукацију ОШ „Светозар Марковић“, састао с младим талентима Лесковца, најбољим ученицима који су добили новчану подршку града, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима. Након разговора с њима, Вучић је казао да не постоји већа воља и важнија борба од оне за знањем, јер само знањем, радом и марљивошћу можемо да направимо модерну Србију. „Србија без унапређења знања, образовања, марљивости и рада неће моћи да иде напред“, оценио је Вучић у обраћању младим талентима, који су од града Лесковца добили новчане награде за постигнуте резултате.

Захваливши им се на раду и труду који су уложили, Вучић је рекао да је задовољан чињеницом што постоји та врсте позитивне дискриминације. Он је, обраћајући се награђенима, приметио да су најбољи пре свега зато што су радни, марљиви и одговорни и поручио и њима и осталим младима да ако хоће да нешто знају и напредују, морају и пуно да раде.

„Ако будете марљиви и радни, жељни знања и одоговорни, имаћемо шансу да направимо модерну Србију“, рекао је Вучић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић рекао је да је уверен да су ове новчане награде подстрек за још већи рад, како онима који су их добили, тако и другима. Он је прецизирао да је награде добило 67 ученика, спортиста и студената, те да је град основао Фонд од 6,5 милиона динара намењен младим талентима.

Након тога Вучић ће присуствовати свечаној седници у Скупштини града и додели Октобарских награда заслужним грађанима Лесковца, где ће му бити уручена награда почасног грађанина.

После доделе награда Вучић ће се састати и са градоначелником Лесковца Гораном Цветановићем, наводи се у саопштењу.

Б92