У Хрватској три ћириличне табле разбијене, а једна је украдена током протекле ноћи у Удбини

udbina

,ЗАГРЕБ – Три ћириличне табле су разбијене, а једна је украдена током протекле ноћи у Удбини, након што је хрватски премијер Зоран Милановић поручио на седници Владе Хрватске да се Закон о правима националних мањина у Хрватској мора поштовати.

Три разбијене плоче налазиле су се на згради Општине, док је украдена плоча била на згради културно-информативног центра „Никола Тесла“ у Удбини, саопштила је Полицијска управа личко-сењска, пренели су хрватски медији.

Криминалистичка истрага овог догађаја је, како се наводи, у току.

Почетком ове седмице за мање од 48 сати поново су скинуте четири од пет ћириличних плоча у Вуковару. Ћириличне плоче су у том граду скинуте након нешто више од месец када су њихово постављање пратили инциденти упркос јаком обезбеђењу полиције.

Због скидања плоча вуковарска полиција је суспендовала шест припадника полиције који су били задужени за њихово чување.

Тим поводом премијер Милановић је јуче на седници хрватске владе поручио да се Закон о правима мањина у Хрватској мора поштовати и позвао представнике вуковарских бранитеља на разговор. Премијер је рекао да на разговор могу доћи само вуковарски, али не и бранитељи из других хрватских градова који долазе у Вуковар и подржавају овакве инциденте.

Представници вуковарских бранитеља, међутим, неће се одазвати том позиву премијера Милановића.

Председник хрватских бранитеља Томислав Јосић је је оценио да је „срамота” да премијер условљава са којим ће бранитељима да разговара. Јосић је, како су пренели хрватски медији, рекао да очито Милановић не зна каква је ситуација на терену, оценивши да је она запаљива, па је позвао премијера да дође и сам се у то увери. Он је рекао да бранитељи чекају да Милановић у Вуковар дође данас у подне.

Министар бранитеља Предраг Матић оценио је синоћ на ванредној конференцији за новинаре тим поводом да одбијање Штаба за одбрану хрватског Вуковара да се састане с премијером Милановићем представља „уцењивање и условљавање“, односно покушај дискредитовања комплетне вертикале власти у Хрватској.

„Представници Штаба су својим одбијањем узастопних позива представника владе и премијера на састанке, као и уцењивањем и условљавањем, показали да их заправо не интересује успостављање дијалога, већ им је у интересу да на легитиман начин изазову друштвену кризу и, вероватно, недемократским методама дођу на власт“, поручио је Матић.

Танјуг