На прослави „Миланског едикта“ договорен VIII Васељенски сабор? (ВИДЕО)

O 8 vaseljenskom saboru

На прослави „Миланског едикта“, васељенски патријарх Вартоломеј је са патријархом Иринејем и осталим присутним патријарсима, договорио VIII Васељенски сабор и о томе су на конференцији за новинаре говорили митрополит француски Емануил, један од блиских сарадника патријарха Вартоломеја и епископ бачки Иринеј, као портпарол СПЦ. Од 11-ог минута и 30-те секунде о организацији тог сабора прецизно говори митрополит Емануил и иначе цело његово излагање је прожето овом темом, док касније епископ бачки Иринеј наставља у истом духу и подробније објашњава припрему овог сабора, кроз (како он каже) консултативне, теолошке и скупове других форми. О термину одржавања овог сабора, епископ Иринеј говори од 22-ог минута и као термин наводи следећу годину. Заправо цело његово излагање је било у духу припреме за овај сабор и као значајан аспект прославе Миланског едикта, епископ Иринеј наводи договор око организације сабора.

Сви претходни Васељенски сабори доносили су своје одлуке потврђујући све оно што је установљено на претходним Саборима, а овај ће, како се већ сада може видети, себи поставати као главни задатак да одбаци целокупно претходно црквено устројство и све што је раније установљено. Зато то неће бити „Осми васељенски сабор“, него „Други разбојнички сабор“, налик ономе из 449. године у Ефесу, који је у историју ушао са именом „разбојнички“.

Ето и разлога због кога ти лукави људи- који имају изглед побожности, а силе њене су се одреклинастоје да се сазове „Осми весељенски сабор“. Они су уверену да ће таквих какви су они на сабору бити већина, па ће „већином гласова“ спровести све што им се хоће, што значи да ће потпуно званично, са свим привидом законитости, формално озаконити безакоње.

Уредништво „СРБИ НА ОКУП“