„Парада поноса“ у Подгорици тест спремности Црне Горе за преговоре са ЕУ

Jelko_Kacin

Подгорица — Европски парламентарац Јелко Кацин каже да ће Парада поноса 20. октобра у Подгорици бити тест спремности Црне Горе за отварање поглавља 23 и 24 са ЕУ.

Брисел је раније означио та поглавља као кључна за даљи европски пут те државе.

Прајд ће бити лакмус папир, који ће јасно одговорити на питање да ли ће Црна Гора кључна поглавља отворити до краја године”, навео је Кацин. Према његовим речима, инциденти током геј параде у Будви не смеју се поновити у Подгорици.

“У Будви се избламирало црногорско друштво, а бламажа државе Црне Горе наступила је када су нападачима на ЛГБТ особе изречене симболичне казне као да су платили улазнице да могу да пребијају учеснике параде”, казао је Кацин.

Црногорска полиција одобрила је одржавање Параде поноса заказане за 20. октобар у Подгорици и започела безбедоносне припреме за тај догађај.

Полиција је формирала посебан Оперативни штаб, који је задужен да прва геј парада у Подгорици прође безбедно.

У обезбеђивању Параде поноса, како је саопштено, биће ангажовани комплетни састави Специјалне антитерористичке јединице, Посебне јединице, сви интервентни водови и други униформисани полицајци и инспектори у цивилу.

Они ће бити распоређени на маршути геј поворке, али и у другим деловима Подгорице, како би се спречили неки други инциденти и напади у знак бунта због одржавања параде.

Прва геј парада у Црној Гори одржана је 24. јула у Будви, али се завршила неславним билансом – жестоким сукобом полиције и противника манифестације што је резултовало привођењима и повредама.
Први декларисани хомосексуалац у Црној Гори и доскорашњи директор ЛГБТ Форума прогрес Здравко Цимбаљевић поднео је недавно оставку у тој организацији, због, како је навео, свакодневних претњи које више није могао да поднесе.

(Б92