Сукоб Мила Ђукановића и Ранка Кривокапића због „ЦПЦ“

milo i ranko

Коалициони партнери посвађани због критике коју је премијер Ђукановић упутио неканонизованој Црногорској православној цркви

Подгорица – Нови сукоб између партнера у црногорској владајућој коалицији – Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП) – ових дана је избио због наклоности владе и премијера Мила Ђукановића према Српској православној цркви у Црној Гори, то јест његовог прекора неканонизованој Црногорској православној цркви, регистрованој у цетињској полицијској станици као невладина организација.

Премијер Ђукановић је пре два дана, након што је примио патријархе православних цркава и митрополита Амфилохија Радовића, поручио заговорницима канонски непризнате црногорске цркве да уместо што критикују државу, треба да уложе више ентузијазма, знања, мудрости како би остварили циљ, који се не постиже за пар дана или месеци и да држава неће арбитрирати између цркава. Он је казао и да ће о судбини цркве на Румији бити одлучено, како је рекао, као о свим нелегално саграђеним објектима у Црној Гори, или ће бити срушена или легализована.

Порука Ђукановића разљутила је лидера СДП и председника Скупштине Црне Горе Ранка Кривокапића, па је премијера упоредио са Понтијем Пилатом.

„Понтије Пилат када је већ био свестан да је Исус невин, саопштио му је да ће, иако је невин, ипак морати да га разапне, па да он на крсту доказује да је Божји син, тако што ће се спасти са тог крста”, рекао је Кривокапић. „Мислим да то влада ради Црногорској православној цркви (ЦПЦ). Разапиње невине и тражи од њих да се тако обесправљени боре за своја права”.

На Ђукановићеве речи да држава неће бити арбитар између митрополије СПЦ и ЦПЦ, Кривокапић каже да је влада формирала почасни одбор за слављење Миланског едикта, али и да је она та која не може да обезбеди почаст црногорској застави.

„То је континуитет једнопартијске политике на штету државе. Где ни црногорска застава не може добити почаст, где нико не сме да изјави реч – Црногорац, осим захвалности руском патријарху Кирилу што се усудио да спомене црногорски народ у сред Црне Горе”, оценио је Кривокапић. „Негде сам ту препознао, не ни љубав према српском народу, а ни љубав према храму, то превише личи на љубав која је некада постојала према Дафини и Језди, а покривала се истим радњама. Сада у ово време такође се и храмом и такозваној љубави према српству, покрива Комбинат алуминијума Подгорица, ЦЕАЦ и остали велики одливи новца из Црне Горе.”

Уместо Ђукановића, из ДПС-а уследио је одговор коалиционом партнеру у форми саопштења за јавност у којем је истакнуто да су разговори без присуства медија међу коалиционим партнерима природна ствар, нарочито ако има одређених дилема или неслагања са ставовима владе у чијим клупама седи и СДП.

Уколико постоји потреба да се побољша однос државног органа према било ком удружењу, па и верској организацији, по наводима ДПС-а, таква идеја се може саопштити на седницима владе или парламента у којима седе и министри и посланици СДП-а. ДПС поручује да је критика Кривокапића погрешно адресирана о чему, како су навели, говори присуство функционера ДПС-а и одсуство СДП-а чину освећења камена темељца цркве посвећене Ивану Црнојевићу, у организацији Црногорске православне цркве.

„ДПС није корила СДП због тога, нити је себи правила рекламу, поступили смо онако како смо мислили да треба”, додаје се у реаговању.

Ова партија додаје да ће њени чланови увек бити тамо где је мултиверска, мултинационална и мултиетничка Црна Гора, а зашто СДП није хтео да буде део те приче, њихова је ствар.

„Неко у Бога верује, а неко не. Кривокапић као атеиста, док је обрађивао библијске теме, заборавио је да су грађани Бог на земљи и да о сваком од нас дају свој суд. А грађани и о нама и о њему и свима осталима суде на изборима”, закључује ДПС у одговору Кривокапићу.

Тужилаштво одбацило аферу „Снимак”

Подгорица – Врховно државно тужилаштво одбацило је већину кривичних пријава против челника ДПС-а у вези са афером „Снимак” уз образложење да нема доказа да су извршили кривична или прекршајна дела. Тужилаштво је једино закључило да постоји основана сумња да су запослени у Центру за социјални рад у Пљевљима, уочи парламентарних избора у октобру 2012, починили кривична дела злоупотребе службеног положаја и повреде слободе при гласању због наводне куповине гласова за ДПС кроз исплату једнократних социјалних накнада од 50 евра за 395 грађана.

Тужилаштво је, како преносе подгорички медији, у свим другим случајевима везаним за аферу „Снимак”, као и случајевима злоупотреба државних ресурса у изборне сврхе одбацило кривичне пријаве, осим у предметима наводног запошљавања преко Завода за запошљавање Црне Горе и расподеле новца Светске банке преко Министарства пољопривреде за МИДАС пројекте.

Новица Ђурић / Политика