Лажна драма на састанку Дачића и Тачија – тресла се гора, родио се миш

dacic taci brisel

БЕОГРАД – Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић оценио је да се синоћњи састанак представника Београда, Приштине и ЕУ у Бриселу, као и ситуација која му је претходила, најкраће може дефинисати узречицом „тресла се гора, родио се миш“.

„Нити је реч о некој озбиљној кризи, а нити о некој врсти озбиљне претње /премијера Србије/ Ивице Дачића и српске стране, већ се више радило о некој врсти тактичког и психолошког надмудривања и `демонстрације силе` за унутрашњу употребу – како у Београду тако и у Приштини“, рекао је Вукадиновић Срни.

Он је навео да је Приштина, на притисак Брисела, морала одустати од категоричне забране посета српским званичницима до окончања изборног процеса, али да је у суштини то питање решено враћањем у претходно стање, где „Београд мора да тражи дозволу за посете српских званичника, а Приштина одобрава или неодобрава по својој процедури и процени“.

Вукадиновић је истакао да је истовремено српским властима у Бриселу поручено да се „мало мање мешају у изборни процес и предизборну кампању на Косову“.

Он је оценио да је на састанку вероватно постигнут и договор о прихватању једног дела гласачких пријава из централне Србије, које су, како је закључио у „функцији виртуелног подизања излазности, као и подржавања листе иза које стоји Београд“.

Истичући да је ситуација која је претходила синоћњем састанку била „само мало дипломатско опипавање мишића“, Вукадиновић је приметио да је једина кредибилна претња Београда и премијера Србије могла да буде позив Србима да бојкотују изборе и суспензија бриселског споразума, али да за то није било спремности нити политичке воље.

„Све у свему, Приштина је овом забраном хтела да подржи `своје` и себи лојалне српске изборне листе и кандидате, а сада ће вероватно боље проћи ова листа и кандидати иза којих стоји Београд. У крајњој линији и једни и други боре се по Уставу и законима Косова и правилима Косовске изборне комисије, па у том смислу и није од претераног значаја ко ће од њих бити победник“, рекао је Вукадиновић.

Премијер Србије Ивица Дачић и премијер самопроглашеног Косова Хашим Тачи, уз посредовање високог представника ЕУ Кетрин Ештон, договорили су синоћ да буде успостављен механизам који ће омогућити српским политичарима да одлазе на Косово и Метохију током кампање за локалне изборе.

Дачић је након састанка рекао да је ово био један од најуспешнијих сусрета у Бриселу и да је постигнут договор да се у бирачке спискове упише још 12.000 косовских Срба у четири општине на северу.

(Срна-НСПМ)