Циљ (не)споразума у Бриселу већа излазност Срба на шиптарске изборе на Косову

slobodan-samardzic

Потпредседник Демократске странке Србије(ДСС) и бивши министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић оценио је данас договор у Бриселу као манипулацију јавним мњењем која има за циљ да повећа излазност Срба на шиптарске изборе.

У Бриселу је касно синоћ на састанку премијера Србије и Косова Ивица Дачић и злочинца Хашима Тачија с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон договорено да сви српски званичници убудуће могу путовати на Косово – и пре, и за време избора.

Самарџић је за агенцију Бета истакао да је после састанка потврђено да ће људи из Београда моћи да иду на Косово, али да ће им ипак требати одобрење.

„Не видим да је Брисел изашао у сусрет Београду, договор је нејасан бар по ономе што су учесници рекли. Дачић је рекао да може да иде уз одобрење Еулекса, а злочинац Тачи да ће моћи да се дође уз одобрење органа Косова, то су различите изјаве, али у сваком случају неко треба да да одобрење“, рекао је он.

Додао је да је то још једно признање суверености Косова, јер се постигнутим договором манифестује сувереност Косова у унутрашњим пословима.

Самарџић је нагласио да у потписаном споразуму у Бриселу о нормализацији односа Београда и Приштине нигде нису наведени услови под којима би људи из Србије одлазили на Косово због избора.

„Он није могао да оде (Ивица Дачић) зато што услови нису дефинисани споразумом… Направила се велика галама, па то мало попуштања изгледа као добитак. То је играрија са јавним мњењем Србије. Реч је о манипулацији која има за сврху да што већи број Срба изадје на изборе, а проблем је у томе што Срби неће да изађу“, казао је он.

О постигнутом договору да се још 12.000 Срба са пребивалиштем на северу Косова упише у бирачки списак, Самарџић је рекао да је то „врло нејасно“, јер је опште познато да је већина људи на северу остала у својим кућама и после 1999. године.

„То је једна мутна игра са бирачким списковима у којој овај пут партиципира и Београд“, рекао је Самарџић.

Блиц / СРБИ НА ОКУП