Николић: „Проблеми са Хрватском, добар основ за сарадњу“?

HRVATSKA EU PROSLAVA

ЗАГРЕБ – Председник Србије Томислав Николић оценио је да је стање међудржавних односа Србије и Хрватске “боље него што је икада било” зато што је, како је рекао, “искреније него што је икада било”.

Николић, који ће се са хрватским председником Ивом Јосиповићем срести у Београу 16. октобра, каже да свуда види добре основе за сарадњу две државе и додао да и проблем могу бити добар основ за сарадњу, ако их “решавамо у доброј вери”.

„Наравно да све морамо поправити, лечити болна места, морамо затворити челична врата своје прошлости и то оставити историји, оставити сећања и окренути се садашњости и будућности”, навео је председник Николић у интервјуу загребачком “Јутарњем листу”.

“Мислим да смо председник Јосиповић и ја спремни да отворимо оне теме које заправо још увек представљају камен спотицања у односима Србије и Хрватске. То ће бити прилика да решимо отворена питања, а не прилика да подсећамо једни друге на то што једни другима нисмо решили, односно што смета добрим односима наших држава и наша два народа”, навео је председник Николић.

Он је уверен да ће приликом предстојећег сусрета, до којег је сматра требало да дође много раније, са својим гостом разговарати о граници, о питању српске имовине, нерешеним правима, посебно пензијских, и свих осталих, као и о несталим особама.
“Заиста сам отворен за тему о несталим особама, јер се повремено у јавности спомиње прича да и у Србији има неких гробница, још увек неоткривених, где су покопани хрватски грађани. Волео бих да ми се укаже на те локације и прекопаћемо сваки центиметар како би ту анатему скинули са својих леђа”, поручио је председник Србије.

Он је додао да ће са Јосиповићем, који први пут долази у званичну посету Београду, разговарати и о правима Хрвата у Србији и о правима Срба у Хрватској, о односима с онима који то, како је рекао, наше отопљење односа кваре, о различитим видовима демонстрација силе против државе, оних који се под плаштом лажног патриотизма, и посебно у Хрватској, сукобљавају и са својом владом, с демократским начелима и са својим уставним поретком.

Председник каже да много очекује од привреда двеју земаља, имајући у виду чињеницу да ни Србија, ни Хрватска, а ни Словенија која је у то укључена, немају производ за светско тржиште.
“Али сви заједно могли бисмо да се вратимо на стара тржишта која су Србији поново доступна по врло повољним условима, које ни Словенија ни Хрватска, као чланице Уније не могу имати”, рекао је Николић истакавши да такође очекује да свим грађанима региона буде боље. Председник, наиме, мисли да он и његов хрватски колега, један у другоме, имају праве саговорнике за сарадњу.

“Мисли да ће и предник Јосиповић искористити прилику да покрене најважније теме – ја такође”, рекао је председник који се до сада са Јосиповићем срео неколико пута на разним скуповима.

Николић је напоменуо и да он другачије обавља функцију председника Републике у односу са његове претходнике – дословце у складу са Уставом Републике Србије.
“Не понижавам владу, не стављам је подређени однос у односу на председничку функцију. Влада је дужна да води спољну и унутрашњу политику, она је одговорна за то, с њом могу да сарађујем, с обзиром на то да представљам Србију у земљи и иностранству, то је на неки начин вођење спољне политике , у потпуној сагласности с Владом Републике Србије. Желим да премијер и влада, односно ресорни министри, сарађују између себе, што се показало да није довољно да само председници искажу висок степен разумевања, па чак и пријатељства, ако то не пренесу на остале нивое власти и ако то не стигне до свакога грађанина појединачно”, навео је Николић.

Он је указао да, када нема активне сарадње на свим нивоима, стиче се утисак да председници постоје само ради себе, да су се издвојили у својој цитадели и да не брину о томе шта се дешава с народом, а да посебно не брину о томе могу ли својој влади олакшати посао или не.
“Дакле, моја је недвосмислена жеља да, не само господин Јосиповић и ја, већ свако у свом домену сарађује с колегом из друге земље, зато што је то једини прави начин да поново успоставимо односе поштовања. Јер због болне прошлости неко време међу нама неће бити љубави”, навео је председник Србије.

ТАНЈУГ