Девенпорт задовољан што српско руководство охрабрује косовске Србе да изађу на изборе

majkl-devenport

БЕОГРАД – Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је да се Влада Србије супротставила корупцији на систематичан и прави начин, али да је за успешну борбу неопходно да се ти случајеви нађу и пред судијама и тужиоцима, а не само на насловним странама.

„Ми смо доста очекивали од спровођења медијске стратегије која је донета још пре две године, али, нажалост, ниједан нови медијски закон још није усвојен“, рекао је Девенпорт у интервјуу за лист „Политика“.

Девенпорт је рекао да у тој сфери постоји доста проблема – од нетранспарентног власништва, преко политичких утицаја на уређивачку политику, до државног финансирања које нарушава слободно тржиште и правила конкуренције.

„Морамо да видимо напредак у неким унутрашњим реформама, међу којима су стварање повољније климе за страна улагања, доношење новог закона о раду, да се упросте процедуре, посебно за издавање грађевинских дозвола. Мора се посебно обратити пажња на државне субвенције и оне се морају ускладити с правилима о додели државне помоћи како би се осигурала фер конкуренција“, рекао је он.

Нема нових услова за почетак преговора

Бивши британски амбасадор у Србији је поновио да Европска унија нема нове услове за почетак преговора са Србијом и да је Европски савет још прошле године одредио који су то услови и да је то одлука свих земаља чланица.

Он је истакао да Делегација ЕУ има изузетно добру сарадњу са српском владом, посебно с новим министром задуженим за европске интеграције Бранком Ружићем и са главним преговарачем Србије са ЕУ Тањом Мишчевић.

„Они су одличан тим, као и њихови експертски тимови“, казао је Шеф делегације Европске уније у Србији.

Европски савет је крајем јуна нагласио важност наставка „видљивог и одрживог напретка у нормализиацји односа између Београда и Приштине“, рекао је он и додао да је важно да Србија и Косово наставе тим путем и да поштују Бриселски споразум од 19. априла.

Девенпорт је нагласио да „тај споразум не би био могућ без изузетно значајног ангажовања Ивице Дачића, Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон“.

Државно финансирање медија нарушава правила конкуренције

Девенпорт указује да је ЕУ очекивала доста од спровођења медијске стратегије, и наводи да, нажалост, ниједан нови медијски закон још није усвојен, и да у тој области има још доста проблема – „од нетранспарентног власништва, преко политичких утицаја на уређивачку политику, до државног финансирања које нарушава слободно тржиште и правила конкуренције“.

Он очекује још и напредак по питањима као што је стварање повољније климе за страна улагања, доношење новог закона о раду, као и да се упросте процеси, посебно за издавање грађевинских дозвола.

Девенпорт је рекао да је задовољан тиме што српско руководство охрабрује косовске Србе да изађу на локалне изборе и да изаберу своје представнике и будуће вође.

„То је шанса да могу бити изабрани људи који ће бранити интересе становништва на Косову у будућности. Неизлазак на изборе није ни у чијем интересу“, казао је Двенпорт.

Бета/Танјуг